Aan de straten, gelegen in de stadsuitbreiding plan Zuid aan de westelijke zijde van de Pettelaarseweg de volgende namen te geven: Hertog Hendriksingel, Hertog Janstraat, Hertogin Johannastraat, Hertog Antonstraat, Philips de Goedestraat, Karel de Stoutestraat, Maria van Bourgondiësingel, Maximiliaanstraat, Philips de Schonestraat, Karel de Vijfdestraat en Philips de Tweedestraat. |
Op 10 november 1433 kregen hertog Filips de Goede en zijn vrouw Isabella van Castilië een zoon: Karel. Filips was de eerste Bourgondiër die - bij gebrek aan nakomelingen van de Brabantse hertog - dit hertogdom in bezit kreeg. De Brabantse Saten zelf hadden de soevereiniteit aan hem overgedragen, zij het onder een aantal beperkende voorwaarden. Karel zocht een carrière in het leger. In 1452 trad hij op bij het neerslaan van een opstand in Gent. Meer veldslagen zouden volgen. Hieraan en aan zijn dapperheid in de strijd heeft hij dan ook de bijnaam de Stoute, de stoutmoedige gekregen.
Na het overlijden van Filips de Goede op 15 juni 1467 werd Karel de Stoute zijn opvolger. Een maand later hield hij in 's-Hertogenbosch, de vierde stad van het hertogdom Brabant, zijn Blijde Inkomste, waarbij hij alle oude rechten en privileges van de stad erkende en waarbij de Bosschenaren hem trouw beloofden.
Karel de Stoute zou zich echter niet aan deze privileges houden. Evenals zijn vader streefde hij naar een absolutisme. Doordat zijn gebied groot was en steeds verder uitgroeide door zijn veroveringen, was hij genoodzaakt strenge richtlijnen voor het besturen van zijn gebied te maken. De stedelijke autonomie werd aan banden gelegd. Er werd geen rekening meer gehouden met de privileges van de verschillende gebiedsdelen.
Karel de Stoute trachtte zijn verschillende gebiedsdelen aan elkaar te koppelen. Het grondbezit in het zuiden (Bourgondië, Franche Comté) waren door de veroveringen van Lotharingen en de Elzas verbonden met het noordelijke gebied. Maar deze oorlogen kostten geld. Het vele geld dat hij bij het overlijden van zijn vader in handen kreeg was al lang verdwenen. De steden kwamen onder zware fiscale druk te staan omdat de oorlogen steeds maar weer méér geld kostten.
Nog geen tien jaar heeft Karel de Stoute over zijn gebied geregeerd. Hij overleed op 5 juni 1477 in de omgeving van Nancy, bij de vijver van St.-Jean. Na afloop van de veldslag die niet alleen voor Karel maar voor diens hele leger slecht afliep, vond men zijn lijk in de modder, bevroren en half opgegeten door de wolven.
Het bericht van het overlijden van de hertog werd snel verspreid. Het bereikte ook 's-Hertogenbosch en zou er leiden tot een opstand. De stad wilde van het Bourgondische absolutisme af. Men was het steeds maar geld afdragen voor oorlogen beu. Bovendien dacht men dat men weinig tegenstand zou hebben te verwachten van de hertogin, de jonge dochter van de overleden hertog. Maar dat liep anders af.
Den Bosch kent in Zuid een gebied waarin straatnamen genoemd zijn naar de Brabantse en Bourgondische hertogen; daar treft u ook de Karel de Stoutestraat aan. Het was gebruikelijk de openbare Bossche lagere scholen namen te geven naar deze hertogen; een Karel de Stouteschool hebben we nooit gekend; daar is zijn bijnaam schuldig aan.
|
1986 |
Henny MolhuysenStraat en naam : Karel de StoutestraatBrabants Dagblad donderdag 27 november 1986 (foto) |
5216 AN 1..17 5216 AN 2..26