Jan Krusemanstraat

Rosmalen, Hintham Zuid

Bij de ontwikkeling van de Rosmalense nieuwe wijk Hintham-Zuid in de 60-er jaren werden aan diverse straten namen van meer of minder bekende schilders gegeven. Een belangrijke rol werd daarbij gespeeld door de toentertijd te Rosmalen woonachtige oud-directeur van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen Thijs van de Griendt. Een van de Hinthamse straten werd genoemd naar Jan Adam Kruseman (geboren op 12 februari 1804 te Haarlem, van 1852 tot 1856 woonachtig te Driebergen en overleden te Haarlem op 17 maart 1862). Hij was een leerling van zijn neef Cornelis Kruseman (geboren te Amsterdam op 25 september 1797), kreeg in 1822 te Brussel lessen van Jacques Louis David en Francois-Joseph Navez, ging daarna naar Parijs en kwam in 1825 naar Nederland terug. Van 1830 tot 1850 was hij directeur van de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij schilderde historische en bijbelse onderwerpen, portretten, portretgroepen en genrestukken. Veel aandacht besteedde hij aan de weergave van de attributen van maatschappelijke welstand, zoals modieuze kapsels, weelderige luifelhoeden en kanten accessoires. Koning Willem II en koningin Anna Paulowna poseerden verschillende keren voor Kruseman. Verder o.a. ook Koning Willem I en de Russische tsaar Alexander I. Zijn 500 portretten en circa 100 genre- en historiestukken beantwoordden aan de smaak van zijn gefortuneerde opdrachtgevers. Jan Adam Kruseman was in 1839 een der oprichters van 'Arti et Amicitiae'. Hij heeft aan vele min of meer bekende kunstenaars les gegeven.
Naast de hier genoemde Jan Adam Kruseman kende de kunstenaarsfamilie nog meer leden met de voornaam Jan. Daarvan noem ik hier met name: Jan Diederikus Kruseman (geboren te Valkenswaard op 15 augustus 1828 en overleden te Den Haag op 8 juni 1918) en Jan Theodoor Kruseman (geboren te Amsterdam op 7 november 1835 en overleden te Ukkel in BelgiŽ op 19 februari 1895).
Martien Veekens (Heemkundekring Rosmalen)
Dossier
1965

Vaststelling straatnamen

Raadsbesluit 29 september 1965

Aan een zestal straten in de wijk Hintham-Zuid de volgende straatnamen te geven:
Cornelis Bosstraat, Dirck van Deelenstraat, Godfried Schalkenstraat, Jan Krusemanstraat, Remigius Haanenstraat en Lucas Gasselstraat.
Afdeling Erfgoed 's-Hertogenbosch (AEH)