Empel is zwaar getroffen geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het dorp lag toen op een dijk aan de Maas. In de winter 1944/1945 was het gebied ten zuiden van de Maas bevrijd, het noorden nog niet. Maandenlang had het te lijden van de strijd. Bij de bevrijding bleek tien procent van de huizen totaal vernield, vijftig procent was onherstelbaar beschadigd. De bevolking was gedurende deze periode geëvacueerd. Herbouw van Empel op de dijk werd niet meer toegestaan: de waterkering zou te zwak worden. Burgemeester De Bekker pleitte ervoor om het dorp tegen de dijk aan te herbouwen, maar ook dat ging niet door.
Het nieuwe Empel zou herbouwd worden op Het Slot, midden in de polder. Een groot aantal Empelnaren stond dat niet aan: het gebied was immers eeuwenlang iedere winter onder water gelopen (al was in 1942 de oorzaak daarvan, de Beerse Overlaat, gedicht). Infrastructurele voorzieningen waren niet aanwezig en emotioneel was men gebonden aan de Maas en de oude huisvesting. Toch ging de nieuwbouw in de polder door.Burgemeester De Bekker was in 1945 overleden. Geschikte sollicitanten dienden zich niet aan, zodat het burgemeesterschap werd waargenomen door burgemeester Kempenaars van Engelen. In 1947 werd, met ingang van 16 augustus, de heer Meijs tot burgemeester benoemd.
Adelbertus G. Meijs was op7 juli 1898 in Macharen geboren. Het waterschapswezen vlak bij de Maas had steeds zijn aandacht. In 1928 werd hij gecommitteerde van de Groenendijk en heemraad van Het Land van Megen. Hij zou het brengen tot dijkgraaf van het grote waterschap De Maaskant dat zo'n 69.000 ha groot is.
In 1947 was Meijs bureauhouder voor de voedselvoorziening in het district Oss, vóór hij tot burgemeester werd benoemd. Hij trof toen het zwaarbeschadigde (oud)-Empel aan en van het nieuwe Empel in de polder was nog slechts zeer weinig gerealiseerd: de eerste zes woningen waren in aanbouw, plannen voor acht andere huizen lagen klaar. In een van de gereedgekomen woningen nam de nieuwe burgemeester zijn intrek. Elektriciteit, telefoon en waterleidingen waren er nog niet. Maar langzamerhand zou het nieuwe dorp er komen. De woningbouw had er voorrang. Er kwam ook een nieuwe kerk, onder leiding van pastoor Claassen (1949). In het bij deze kerk horende parochiehuis had de burgemeester in twee kamertjes zijn “gemeentehuis”. Een eigen gemeentehuis kreeg Empel eerst in 1961, met een gedenksteen: “Dit raadhuis, dat onder burgemeester A.G. Meijs tot stand is gekomen en door de commissaris der koningin, dr. C.N.M. Kortmann, in gebruik is gesteld op 6 juni 1961, is een symbool van de herrijzenis van het oude Empel, dat in de oorlogswinter van 1944-1945 voor een groot deel werd verwoest”. Het leek er toen op, dat Empel een zelfstandige gemeente zou blijven. Twee jaar later was dat anders.
In 1963, op 1 augustus, ging burgemeester Meijs met pensioen. De gemeenteraad van Empel had in de vergadering daarvoor besloten tot een vrijwillige annexatie met de gemeenten Engelen en 's-Hertogenbosch. De realisering van dat besluit zou evenwel nog acht jaar op zich laten wachten, tot 1971.
De raad van de gemeente Empel en Meerwijk eerde de na-oorlogse burgemeester door in de vergadering van 7 november 1963 een straat naar hem te noemen: de Burgemeester Meijsstraat.
In 1970 overleed oud-burgemeester Meijs op 71-jarige leeftijd.
|
1985 |
Henny MolhuysenStraat en naam : Burg. MeijsstraatBrabants Dagblad donderdag 19 september 1985 (foto) |
1963 |
Vaststelling straatnamenRaadsbesluit 7 november 1963Burg. Meijsstraat, de geel ingekleurde weg, lopende vanaf de aan te leggen parallelweg naar de toegang tot het bungalowpark.Afdeling Erfgoed 's-Hertogenbosch (AEH)
|
5236 AD 1..15 5236 AE 2..46