Vast te stellen de hierna vermelde namen van straten in het uitbreidingsplan 'De Kruiskamp', zoals deze zijn aangeduid op de bij dit besluit behorende tekening no. 28551 van Gemeentewerken 's-Hertogenbosch. Luchtvaartpioniers: Abraham Hopmanstraat, Albert Plesmansingel, Anthony Fokkerstraat, Evert van Dijkstraat, Generaal Snijdersstraat, Geysendorfferstraat, Henri Bakkerstraat, Hondongstraat, Icarusstraat, Jan Olieslagersstraat, Parmentierstraat, Smirnoffstraat, Van der Hoopstraat, Zeppelinstraat. |
Den Bosch is een mooie stad. Wandelend door de historische binnenstad kan men telkens verrast worden op mooie doorkijkjes naar de Sint-Jan. Dit middeleeuwse monument heeft de eeuwen getrotseerd. Talloze andere gebouwen uit vroeger tijd zijn er niet meer. Je kunt Den Bosch ook vanaf een afstand bekijken. De bezoeker van vóór het eind van de negentiende eeuw die onze stad naderde, zag al vanaf een afstand de stenen muren van de vestingstad. Daarboven uittorend de talloze kerken en kapellen. Vooral de Sint-Jan; het hoogste gebouw van onze binnenstad. Dat betekent dat je, als je deze toren beklimt, je een andere kijk op de stad krijgt; op deze manier heb je haar nog nooit gezien. Tevens kun je vanaf deze toren ver weg kijken. Tegenwoordig zie je vanaf de Sint-Janstoren de flats van Tilburg, de scheepswerf in Heusden. Vroeger, bijvoorbeeld in 1629, werd deze toren ook als uitkijkpost gebruikt. Men kon er de vijand zien die de stad belegerde en haar steeds meer naderde. Met als gevolg dat na een beleg van vier-en-een-halve maand de onoverwinnelijk geachte vestingstad moest capituleren. Maar ook recentelijk, tijdens de tweede wereldoorlog, en met name tussen oktober 1944 en mei 1945, werd deze hoge toren als uitkijkpost gebruikt.
's-Hertogenbosch kan ook nog veel hoger bekeken worden. Misschien kan momenteel onze vaderlandse ruimtevaarder Wubbo Ockels de stad zien liggen ...
Vanuit de hoogte bekijk je de omgeving anders. Weliswaar hebben de Bosschenaren van 1985 genoten van het schouwspel dat twee maanden geleden de ballons boden die vanuit onze stad opstegen om hun reis te aanvaarden. Maar vanuit deze ballon heb je ongetwijfeld een bijzondere kijk op de stad.
Het is touwens dit jaar precies honderd jaar geleden dat er de eerste ballonvaart vanuit 's-Hertogenbosch plaatshad. Op dinsdag 21 juli 1885 was er de 'opstijging van den luchtreiziger den Heer F. Lhoste van Parijs'. Met een ballon met een inhoud van 600 kubieke meter vertrok hij vanaf het terrein, buiten de vestingwallen gelegen, ter rechterzijde van de Stationsweg, 'het halve maantje' geheten naar het zich daar bevindende militaire vóórwerk. 's Middags om drie uur begonnen de voorbereidingen die drie uur later eindigden met de reis. Het muziekkorps van de Schutterij luisterde het geheel op. Om 6 uur vertrok de heer Lhoste 'in kostuum', terwijl hij postduiven losliet en ten slotte bloemen uitstrooide over de belangstellenden.
Belangstellenden zullen er veel geweest zijn bij deze ballonvaart in 1885. Eveneens is dat het geval geweest in 1911, toen de 's-Hertogenbossche Vliegweek werd gehouden. Van 25 juni tot en met 2 juli van dat jaar werden er vluchten boven onze stad gehouden. Het was vooral Henri Bakker die dit deed. Deze stadsgenoot maakte talloze vluchten boven de Hertogstad, voornamelijk vanaf het terrein aan de Pettelaarseweg, rondom de Sint-Jan en weer terug. Deze eerste Bossche vliegenier was tevens de eerste militaire vlieger die ons land kende.
Gedurende de 's-Hertogenbossche Vliegweek kon hij in zijn geboortestad gehuldigd worden. Muziekkorpsen waren bij deze huldigingen aanwezig en vele bloemenkransen werden hem aangeboden.
Henri Bakker (1878-1933) werd in zijn geboortestad gehuldigd doordat er een monument te zijner ere werd aangelegd bij het bastion aan de Hekellaan. In het stadsdeel De Kruiskamp werd er naar hem een straat genoemd, de Henri Bakkerstraat.
|
1985 |
Henny MolhuysenStraat en naam : Henri BakkerstraatBrabants Dagblad donderdag 31 oktober 1985 (foto) |
5224 BE 1..29 5224 BG 2..42