afb. Onbekend, juli 1958
Vanaf 1864 is bierbrouwerij Heineken actief. Bijna honderd jaar ná de oprichtingsdatum van dit bedrijf werd er een vestiging in 's-Hertogenbosch geopend. Op een van de laatste dagen van 1955 ging in de Brabantse hoofdstad de eerste paal de grond in voor de nieuwe fabriek van Heineken. Burgemeester Loeff, de sterke stimulator van de nieuwe industrieën, zei in het woordje dat bij deze gelegenheid werd gesproken dat er in de zestiende eeuw nog 51 bierbrouwers in de stad actief waren en dat hij met grote vreugde de komst van Heineken tegemoet zag.
Volgens de toenmalige plannen zou er geen bier gebrouwen worden: met het biertankschip Gerritje (genoemd naar onze Zoete Lieve Gerritje) zou telkens een hoeveelheid 'jong bier' vanuit Rotterdam over water vervoerd worden; telkens 1200 hectoliter, genoeg voor een half miljoen glazen bier.
Het werd een echte brouwerij die prins Bernhard op 4 september 1958 om kwart voor twaalf 's middags officieel opende. Dr. H.P. Heineken woonde ondanks zijn hoge leeftijd de plechtige bijeenkomst bij. Ook de zoon van de oud-president-commissaris, Freddy Heineken, was aanwezig.
Bijna dertig jaar lang wordt er in 's-Hertogenbosch bier gebrouwen van Heineken. In de loop der tijden is het bedrijf flink uitgebreid. Zo verrees er in 1976 een nieuw kantoorgebouw. Nog steeds heeft men plannen voor uitbreidingen.
In de gemeente Engelen is men in 1957 overgegaan tot het instellen van straatnamen. Een jaar later, in de raadsvergadering van 27 juni 1958, kon burgemeester Kempenaars meedelen dat er twee straatnamen bij moesten komen in verband met een uitbreiding van het dorp.
Aan één van de straten had Heineken tien huizen laten bouwen voor zijn werknemers. Immers vanuit Engelen was de nieuwe brouwerij snel bereikbaar. De Engelse gemeenteraad werd voorgesteld deze nieuwe straat te benoemen naar dr. H.P. Heineken, de oud-president-directeur van de brouwerij. Niet alleen omdat hij voor de fabriek van belang was geweest, maar ook op sociaal terrein (o.a. door de woningbouw voor zijn werknemers) grote verdiensten had. De directie van de brouwerij had deze suggestie gedaan. Burgemeester en wethouders waren gevoelig voor deze suggestie en zonder hoofdelijke stemming ging ook de gemeenteraad akkoord.
Op 16 augustus 1958 werd de dr. H.P. Heinekenstraat geopend. Enkele weken tevoren was in deze straat de 900ste inwoner van het dorp geboren. Vele gasten waren bij de opening aanwezig, ook vader en zoon Heineken. Dr. H.P. Heineken knipte het openingslint door (zie foto) en het dochtertje van een van de directieleden onthulde het straatnaambordje. Daarna was het feest. Er stond een draaimolen waar Engelense jeugd gratis van gebruik kon maken. Voor de ouderen stond er een tap, waar bier geschonken werd. Daar zal dankbaar gebruik van gemaakt zijn…
|
1987 |
Henny MolhuysenStraat en naam : Dr. H.P. HeinekenstraatBrabants Dagblad donderdag 5 februari 1987 (foto) |
|
2008 |
ErwtenmanFeest in de HeinekenstraatBrabants Dagblad dinsdag 12 augustus 2008 |
5221 AV 1..11 5221 AV 2..20