Vast te stellen de hierna vermelde namen van straten, waarvan de ligging is aangeduid op de bij dit besluit behorende kaarten:
|
In maart 1931 richtten dertien oud-leerlingen van de Bossche St.-Jansschool een huldigingscomité op voor hun frater Celestinus, die een jaar later zijn gouden kloosterfeest zou vieren. Frater Celestinus Mutsaers was een van de Fraters van Tilburg die verbonden was aan de parochieschool van St.-Jacob. Achtendertig van deze vijftig jaar had hij er doorgebracht in 1932. De feestdag begon op zondag 10 april vanzelfsprekend met een pontificale H. Mis in de St.-Jacob. Daarna trok men naar het R.K. Gezellenhuis aan de Zuid-Willemsvaart. Daar aanhoorde de jubilaris dertien sprekers en moest hij op de receptie de handen van honderden mensen schudden. Drie Bossche muziekkorpsen zorgden voor muzikale onderbrekingen.
's Avonds waren er nieuwe aktiviteiten. Er was in het gebouw van de R.K. Militairenvereniging aan de Boerenmouw het een en ander georganiseerd. Een muziekgezelschap, grotendeels bestaande uit oud-leerlingen, trad op. Het toneelstuk 'De grenswacht op de bruiloft', dat door de frater zelf geschreven was, werd opgevoerd. De avond werd besloten met het zingen van de 'Frater-Celestinusmarsch'.
Het die dag ingezamelde geld werd besteed aan het door de jubilaris opgerichte kinderfonds. Daarmee kwam de totale inhoud van het fonds op ruim elfhonderd gulden. Van de rente van dit bedrag werd kleding voor behoeftige schoolkinderen betaald.
Het onderwijs in 's-Hertogenbosch heeft afgelopen honderd jaar veel invloed gehad van de Fraters van Tilburg. Frater Celestinus was er één van. Hij was een goed pedagoog, die o.a. zes jaar direkteur is geweest aan de Bisschoppelijke Kweekschool, en op die wijze ook verantwoordelijk was voor de opleiding van leken-onderwijzers.
Frater Celestinus was een harde werker, een gezellige prater, een romantisch verteller die ademloos boeide, een produktief toneelschrijver van Bijbelse spelen, romantische stukken, kluchten en blijspelen. Hij overleed op 18 januari 1936, op 71-jarige leeftijd in Huize Steenwijk te Vught.
Maar het in 1931 opgerichte comité bleef bestaan. Dat kreeg het zelfs voor elkaar dat er in 1959 in Oost een straat naar hun frater werd genoemd.
In het Brabants Dagblad van 23 februari 1961 staat een artikel over het dan bijna dertig jaar bestaande comité. Met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar, nog steeds onder leiding van voorzitter J. Maas, komt men eens per maand bij elkaar. Zeven van de dertien oprichters waren overgebleven. De avonden werden geopend met het bidden van de rozenkrans voor de zielerust van frater Celestinus en de overleden leden van het comité. Dan komt al snel het eerste borreltje en wordt er gekaart. Het katten (kruisjassen zonder passen) is favoriet.
Hoe lang zou dit comité nog hebben bestaan?
|
1986 |
Henny MolhuysenStraat en naam : Frater CelestinusstraatBrabants Dagblad donderdag 3 juli 1986 (foto) |
5213 GE 1..23 5213 GE 2..16