afb.
|
In de nacht van 27 op 28 oktober 1469 werd Desiderius Erasmus in Rotterdam geboren. Hij kreeg in Gouda en Deventer onderwijs. In 1484 overleden kort na elkaar zijn ouders. Zijn voogden stuurden Erasmus toen naar 's-Hertogenbosch; twee jaar later ging hij naar Gouda terug. Hij trad in in het Augustijnerklooster in die stad en hij werd er priester gewijd. Hij studeerde verder in Parijs en trok daarna in diverse functies kris-kras door heel West-Europa. Hij werd overal ontvangen als een groot geleerde en humanist. Erasmus publiceerde veel. In de nacht van 11 op 12 juli 1536 overleed hij in Basel. Erasmus leefde in een rumoerige tijd. Amerika werd ontdekt, de Turken richtten zich op Europa, Luther verspreidde zijn ideeën. Iedereen wist wel dat 'de donkere middeleeuwen' voorbij waren, dat die tijd niet meer terug zou keren. Ook Erasmus. Aan een optimisme en een geloof in de nieuwe, eigentijdse opvattingen ontbrak het vooral bij hem zeker niet.
In de jaren 1484-1487 brachten Erasmus en zijn drie jaar oudere broer Pieter twee of drie jaar door in 's-Hertogenbosch. Erasmus noemde het een tamelijk grote stad die druk werd bezocht. In de tijd dat Erasmus in Den Bosch verbleef, werd voor het eerst een boek in de stad gedrukt en leefde en werkte Jeroen Bosch hier.
In 1484 had Erasmus eigenlijk liever direct naar een universiteit gegaan, maar zijn voogden hadden hem liever in een klooster en daarom stuurden ze hem naar 's-Hertogenbosch. Erasmus noemde dit later een verbanning. Hij had immers in Deventer al kennis gemaakt met het humanisme, maar Den Bosch was kennelijk nog niet zo ver.Erasmus verbleef in het klooster van de Broeders van het Gemene Leven in de Schilderstraat. Het onderwijs volgde hij - zeer waarschijnlijk - aan de Latijnse School in de Kerkstraat. Twee van de Bossche broeders komen in de briefwisseling van Erasmus voor: één broeder van wie hij de naam niet noemde leek hem echt afstotend; het was waarschijnlijk een surveillant. De ander was broeder Romboldus, met wie hij goed kon opschieten. Deze Romboldus heeft hem waarschijnlijk ook kennis laten maken met de bibliotheek van het klooster. De autodidact Erasmus zal daar een dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Alleen dáár vond hij iets dat bruikbaar voor hem was. Zijn Bossche periode was echter voornamelijk een verloren tijd, zo oordeelde hij later.
Op 2 april werd in Zuid een straat genoemd naar Desiderius Erasmus, de grote humanist die twee of drie jaar in onze stad heeft gewoond.
|
1985 |
Henny MolhuysenStraat en naam : ErasnusstraatBrabants Dagblad donderdag 22 augustus 1985 (foto) |
5216 HM 1..23 5216 HM 2..26