afb. 4 juni 1969
De Mgr. Diepenstraat begint bij de Geldersedam en komt uit op de Aartshertogenlaan. De straat is genoemd naar de Bossche bisschop Arnold Frans Diepen. Hij werd geboren in 's-Hertogenbosch in de Verwersstraat op 12 maart 1860. Hij studeerde aan het kleinseminarie Beekvliet te St. Michielsgestel en het grootseminarie te Haaren. Op 7 juni 1884 werd Diepen in de St. Jan tot priester gewijd. Een jaar later werd hij leraar, vervolgens professor aan het kleinseminarie. Tijdens zijn rectoraat bracht Diepen een etiquetteboek uit waarin hij nauwkeurig de voor het seminarieleven te hanteren gewoontes en gebruiken beschreef. Paus Benedictus XV benoemde Diepen op 11 februari 1915 tot coadjutor (hulpbisschop). Vier jaar later volgde Arnold Diepen mgr. Van de Ven op als bisschop van het bisdom 's-Hertogenbosch. Gedurende zijn ambtsperiode kwamen er in zijn bisdom 159 kerken en kapellen bij en breidde het aantal parochies zich met meer dan vijftig uit. Diepen werd vooral bekend als stimulator en emancipator van het katholieke onderwijs. In opdracht van bisschop Van de Ven stichtte Arnold Diepen in onze stad de bisschoppelijke kweekschool voor de opleiding van katholieke onderwijzers. Op 22 augustus 1895 werd Diepen de eerste rector van dit opleidingsinstituut, een functie die hij twintig jaar zou vervullen. Hij werkte nauw samen met de Fraters van Tilburg, die ook aan de kweekschool onderwijs gaven. Op deze school zouden talloze Brabantse jongens het vak van onderwijzer leren. Het aantal lagere scholen, middelbare scholen en kweekscholen groeide enorm. Diepen was inspecteur van het katholieke onderwijs, adviseur van de RK Onderwijzersbond, hij trad op als voorzitter van de RK Schoolraad. Hij was betrokken bij de stichting van de Katholieke Universiteit en de RK Leergangen te Tilburg en de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Hij was actief voor het RK Jeugdwerk en allerlei andere vormen van het katholieke sociale leven. Mgr. Diepen heeft vóór de Tweede Wereldoorlog leiding gegeven in de stijl van het rijke roomse leven. Een zich uitbreidende en allesbeheersende kerk was in het leven van de gelovige leek op alle terreinen doordringend, met nadruk op het katholieke onderwijs en de conservatief opgeleide geestelijkheid. In 1940, toen Diepen 25 jaar bisschop was, huldigde het stadsbestuur hem door in de Vliert een straat naar hem te noemen. Mgr. Diepen overleed op 18 maart 1943 in zijn geboortestad. | 9 |
Op 12 maart 1860 werd in 's-Hertogenbosch in de Verwersstraat, Arnold Frans Diepen geboren. Hij kreeg in zijn geboortestad les van de Fraters van Tilburg en studeerde later verder aan het seminarie Beekvliet. In 1884 kreeg hij de priesterwijding in de Sint- Jan. Vervolgens werd hij professor aan het klein-seminarie, welke functie hij tien jaar uitoefende. In 1895 werd Arnold Frans Diepen door bisschop Van de Ven naar 's-Hertogenbosch gehaald. In de zojuist door de bisschop gestichte Bisschoppelijke Kweekschool werd Diepen de eerste rector. Twintig jaar bleef hij er rector. Hij werkte nauw samen met de Fraters van Tilburg, die ook aan deze school onderwijs gaven. Aan deze kweekschool zouden talloze Brabantse jongens het vak van onderwijzer leren en Diepen - die een voorvechter was voor het katholieke onderwijs - zorgde er wel voor het het katholicisme zich nog verder verspreidde over het bisdom.
Diepen was inspecteur bij het katholiek onderwijs, adviseur van de RK Onderwijzersbond en trad op als voorzitter van de RK Schoolraad. Nauw was Diepen eveneens betrokken bij de stichting van de RK Leergangen en de Katholieke Universiteit in Nijmegen.
In 1915 werd Diepen coadjutor (hulpbisschop) van bisschop Van de Ven, die hij vier jaar later opvolde. Gedurende de periode dat Diepen bisschop van 's-Hertogenbosch was (1919-1943) zijn er in zijn bisbom 150 kerken en kapellen bijgekomen en breidde het aantal parochies zich met meer dan vijftig uit. Het onderwijs - waar de bisschop zo'n belangstelling voor had - groeide eveneens sterk: van 164 naar ruim 280 'bewaarscholen', 250 lagere scholen werden er ruim 700, van twee naar 12 kweekscholen en de middelbare scholen vernegenvoudigden zich: van 2 naar 18.
Met zijn rijzige gestalte was bisschop Diepen een bekende verschijning in 's-Hertogenbosch. In 1934, bij zijn gouden priesterfeest, werd hij benoemd tot ereburger van Den Bosch en kreeg hij de bijbehorende gouden 'Eerepenning', van burgemeester Frans van Lanschot. In 1940, toen hij 25 jaar bisschop was, huldigde het stadsbestuur hem opnieuw door in de wijk De Muntel een straat naar hem te noemen; de verbindingsstraat tussen de Gelderse Dam en de Van Rijckevorsel van Kessellaan (zo luidde de omschrijving in het raadsvoorstel) zou voortaan heten: de Mgr. Diepenstraat. Mgr. Diepen overleed in zijn geboortestad op 18 maart 1943.
|
1986 |
Henny MolhuysenStraat en naam : Mgr DiepenstraatBrabants Dagblad donderdag 27 maart 1986 (foto) |
5212 BT 1..25 5212 BV 27..43 5212 BV 10..10