afb. A.F.A.M. Wetzer, 27 februari 2008
Verkeerstechnisch gebeurt er veel in onze stad. Dertig jaar geleden, in 1957, kwamen er "knipperbollen", in 1964 het éénrichtingverkeer, later gevolgd door de blauwe zone met de parkeerschijf en de parkeermeters. In 1972 werd een deel van de Bossche binnenstad voetgangersgebied. De auto moest plaatsmaken voor de wandelende, flanerende en kooplustige voetganger. Onder andere een deel van de Hinthamerstraat en de Kerkstraat en de gehele Gasselstraat werden het domein van de voetganger. Bij dit gebied werd het parkje vóór de Hervormde Kerk betrokken. Dit groengebiedje was omringd door een hek. Daarna werd het een echt pleintje, echter zonder officiële naam. In de volksmond heet het "het kerkpleintje".
Op de laatste carnanavalsdag, ontstond er nadien een spontane happening op het Kerkpleintje. Als eerste begon (om ongeveer 11.11 uur die dinsdagavond) het muziekske Piep- en Blaoslust een spontaan concert te geven alvorens op de Markt Knillis te gaan begraven. Het goede voorbeeld werd gevolgd: verschillende carnavalsverenigingen speelden tesamen op het Pleintje alvorens naar de Markt te trekken. Dit was aanleiding voor De Oeteldonkse Club om het plein te dopen met de naam Amadeiroplein. De initiatiefnemende carnavalsclub is er wel eens tegenin gegaan: Duke Burgerhof beklom dan een hoge ladder om de naam te wijzigen in Piep- en Blaoslustplein.
Op het officieuze straatnaambordje staat onder de naam vermeld "prins van Oeteldonk sinds 1882". Dat is echter niet waar. In 1882 werd het dorp Oeteldonk gerealiseerd en de Oeteldonkse Club opgericht. Een burgemeester, een burgervaojer, was er ook al meteen: Peer van den Mugheuvel tot den Boppert. Een jaar later, in 1883 kwam de Raad van Elf erbij als een bestuursuitbreiding en ook een prins, met als officiële titel; Z.K.H. Amadeiro di Carnavallo, Ridder van het Reksam, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen enz. enz. De parodie op de gevestigde samenleving kon beginnen ...
De eerste prins was François Hohmann, terwijl diens opvolger twee jaar later, Johan Gostlie, zich Amadeiro II noemde. Elke nieuwe prins krijgt dus dezelfde titel met het volgende nummer. Er zijn echter in het geslacht van de Amadeiro`s wat onduidelijkheden. Prins Amadeiro V is nooit als zodanig opgetreden; van Amadeiro VIII werd direct overgegaan op het wat carnavalesker cijfer XI.
Bekende prinsen waren Pom van der Elst (Amadeiro XVI, 1929-1937 en 1946-1963), Theo Boesman die van 1957 tot 1963 regeerde en Ger Neef als Amadeiro XXI.
Thans vervult drs. J.P. Kieboom de rol van de Hoogheid: op 1, 2 en 3 maart zal hij als Amadeiro XXIII regeren over Oeteldonk.
|
1987 |
Henny MolhuysenStraat en naam : AmadeiropleinBrabants Dagblad donderdag 26 februari 1987 |