afb. ca 1925
Antonius (Toon) van Kaathoven wordt op 11 april 1895 geboren in 's-Hertogenbosch. Hij is de oudste zoon van Martinus van Kaathoven (1872-1930) en Theodora van Rosmalen (1864-1951). Martinus is aanvankelijk landbouwer in Heesch maar later koetsier van de paardentram in Vught. Toon van Kaathoven brengt zijn jeugd door in Vught. Hij trouwt met Peternella Goossens (1893-1975). Ze wonen een aantal jaar in Sint-Michielsgestel om vervolgens naar Toon is lid van de fanfare 'Kunst en Vriendschap' te Vught en bespeelt daar het euphonium (tenortuba). Hij gaat in 1915 in militaire dienst bij het garderegiment Grenadiers en Jagers, en is gelegerd in Den Haag. Ook daar speelt hij mee in een militair orkest.
Toon wordt huisschilder en komt uiteindelijk te werken als voorman-schilder voor de gemeente Den Bosch. Hij blijft meer dan 40 jaar in dienst bij de gemeente.
In december 1925 is Toon van Kaathoven verantwoordelijk voor de restauratie van De Perdjes, het ruiterspel in de gevel van het stadhuis, dat daar al 300 jaar elk uur rondjes draait om een kleine houten toren. In de binnenkant van die toren is de signatuur van Toon van Kaathoven te lezen.
Op 26 mei 1935 redt Toon een kind van de verdrinkingsdood. Het speelt zich af bij “de Wetering nabij de weg van Orthen naar Hedel”. Hij kan zelf niet zwemmen maar aarzelt geen moment en springt in het water.
“Door den heer v. Kaathoven, lid der E.H.B.O., werd het kind uit het water gered en heeft hij zich daarmede op een der dichtstbij gelegen pijlers gewerkt. Direct heeft hij zelf, zonder dat er eenige hulp kon naderen, op het kind de kunstmatige ademhaling toegepast (…). Na ongeveer 20 minuten slaagde de heer van Kaathoven er in de levensgeesten op te wekken, waarna hij met den drenkeling onder den arm op een daarvoor geplaatste ladder, welke bijna loodrecht tegen de brug moest staan, zich naar boven kon begeven”.
De drenkeling is de 4-jarige Ben van Ekelenburg1.Enige tijd later wordt de “kranige redder” geëerd tijdens een gecombineerde vergadering van de 's-Hertogenbossche Reddingsbrigade en de vereniging EHBO. Hij wordt met een gouden medaille gehuldigd voor zijn moedige redding “toen hij met groot levensgevaar, daar hij niet zwemmen kon, een kind uit de Engelsche Dieze haalde, dat den verdrinkingsdood nabij was”. De Engelsche Dieze is wat tegenwoordig het Engelse Gat heet.
Weer wat later krijgt hij uit handen van burgemeester Van Lanschot “de bronzen medaille voor menschlievend hulpbetoon, beschikbaar gesteld door het Carnegie-Heldenfonds” 2.
Op 21 december 1938 is Toon van Kaathoven als lid van de vrijwillige brandweer aanwezig bij de brand van de V&D aan de Pensmarkt.
Toon van Kaathoven overlijdt op 31 maart 1980 in Den Bosch. |
Noten | |
1. | Ben van Ekelenburg komt in 1958 op 27-jarige leeftijd bij een bedrijfsongeval in Johannesburg, Zuid-Afrika om het leven. |
2. | carnegiefonds.nl |