Nol Croonen begon in 1945 zijn loopbaan bij het toenmalige woningbureau De Bruijn dat gericht was op verzekeringen en huurhuizen.
Nadat hij beëdigd was als makelaar nam hij op 1 augustus 1955 het woningbureau over dat was gevestigd op de Stationsweg, en vanaf toen als Makelaarskantoor Arn. Croonen verder ging met de uitoefening van makelaardij werkzaamheden.
Oude Dieze
'In 1967 zijn wij na wat omzwervingen op Zuid gaan wonen' vertelt mevrouw Croonen-Groen de weduwe van Arnold Croonen. Tegelijkertijd met de plannen voor de nieuwbouw deed de gelegenheid zich voor aan de Oude Dieze het pand van Van Meeuwen te kopen.
Uit de fusie van Croonen met van Lent is in 1973 het Makelaarskantoor Croonen en van Lent ontstaan, waaraan Arnold Croonen tot zijn overlijden in 1988 als directeur verbonden is geweest.'
Verdienste
'Zijn verdienste is dat hij de makelaardij op een hoger en deskundiger niveau heeft gebracht mede doordat hij zich als docent in het vak van praktijkleer bij de SOM en als ontwerper van opleidingscursussen heeft ingezet. Hij heeft ertoe bijgedragen dat de Kamer van Koophandel voor de locatie op het Pettelaarpark heeft gekozen. Bij die Kamer was hij lid van de Commissie Makelaardij.'
Arnold Croonen stelde hoge prioriteit aan kwaliteitsbewaking. Specifiek behartigde hij de opleiding van jonge makelaars die hij door zijn ervaring en creatief vermogen wist te inspireren.
Arnold Croonen overleed op 5 februari 1988, de dag waarop de toezegging voor de nieuwbouw van de Kamer van Koophandel in het Pettelaarpark rond was. De inmiddels overleden notaris H. Rits, ook bestuurslid van Solamen, heeft hem de ereplaats op Groenendaal gegund. 'Veel mensen denken dat je een dergelijke ereplaats krijgt vanwege de functie. Toen mijn man overleden was, had ik daar helemaal niet aan gedacht'.
Opvang gastarbeiders
![body=[]](img/croonen, arnoldus j.t.m. (nol) (01).jpg) Arnold Croonen (1926-1988) die de aanzet gaf voor de vestiging van de Kamer van Koophandel in het Pettelaarpark. De buste in de tuin van het makelaarskantoor geplaatst, is van Mieke Coppens-Frehe.
Huisarts Frans Teeuwen was jarenlang voorzitter van de Stichting Bijstand Buitenlandse Werknemers. Deze stichting, opgericht en gerund door vrijwilligers, dateert uit de tijd dat de eerste buitenlandse werknemers naar ons land kwamen. Enkele initiatiefnemers, onder wie Teeuwen en Hoefnagels, voelden zich geroepen om aan Spanjaarden, die een Spaans centrum in de Citadel hadden ingericht, naast opvang en gezelligheid, ook een centrale huisvesting te bieden. Teeuwen: 'In dat bestuur is pas later Nol Croonen op mijn verzoek toegetreden.
De komst van Nol Croonen viel in de nadagen van de stichting, die volgens mij rond 1972 is opgegaan in een provinciaal orgaan met betaalde maatschappelijk werkers in dienst. Daarop zijn de vrijwilligers opgestapt en heeft het bestuur zichzelf opgeheven.
Croonen, die mijn buurman was, kreeg de portefeuille huisvesting. Zijn speciale taak was het zoeken naar gebouwen, omdat -toen er eenmaal andere nationaliteiten naar Nederland kwamen- voor hen ook een ontmoetingscentrum werd gezocht.
Nol Croonen herinner ik mij als een erg charmante en integere persoonlijkheid, die helaas veel te vroeg is overleden.'
Tweede kerkhof
Wijlen Hans Rits, tot 1988 bestuurslid van de Stichting Solamen, zei over Nol Croonen, dat hij veel heeft gedaan om het kerkhof Groenendaal op de locatie in Orthen te behouden. 'In de loop der jaren is er volop discussie geweest over een tweede, zelfs een nieuw kerkhof.' Uit de feiten blijkt dat 'Orthen' al in de jaren midden zestig vol raakte. In West, nabij de Moerputten, had de gemeente in 1965 een nieuwe locatie op het oog. Kerkhof Groenendaal paste niet meer in de bebouwde kom. Die filosofie raakte achterhaald en de keuze voor West werd weggestemd. De noodzaak om uit te breiden werd weer actueel in de jaren tachtig. De optie die er toen op de Kerkhoek lag is door het tijdsverloop achterhaald. De Kerkhoek is het gebied ten Zuiden van de Engelensedijk in Orthen.
Sojamen fixeerde zich toen weer op het instant houden en herschikken van kerkhof Groenendaal. Huisarts Teeuwen: 'Croonen was door zijn taxateurschap goed ingevoerd bij de gemeente. Nadat hij enkele waarschijnlijkheidsberekeningen had gemaakt en na de genomen maatregelen op het kerkhof, schikte de stichting zich in de planning die gaat tot het jaar 2010.'
Kamer van Koophandel
Drs. Joep Robbers, voormalig secretaris van de Kamer van Koophandel voor Noordoost-Brabant: 'In de Kamer van Koophandel zijn organisaties vertegenwoordigd die benoemingsrecht hebben. De makelaars vormen
| 44 |
een tak van het NKOV, Nederlands Katholiek Ondernemersverbond. Zij hebben Arnold Croonen benoemd als lid van de Kamer. Croonen was belast met het testen van aspirant-makelaars. Vóór hun beëdiging door de arrondissementsrechtbank dient de Kamer van Koophandel een onderzoek in te stellen naar de reputatie van, en ervaringen met de kandidaat-makelaar. Dat is Croonen niet altijd in dank afgenomen, want er zijn er wel eens gezakt voor die test. Zij bleken zich onvoldoende op hun makelaarsfunctie te hebben geprepareerd. Nol Croonen was de opvolger van Pleyter, van origine een makelaar, die dankzij de voormalige voorzitter van de Kamer van Koophandel, Gerrit de Gruijter, in de Kamer werd benoemd. De verdienste van Arnold Croonen is geweest, dat hij de procedure van testen van aspirant-makelaars aan de tijd heeft aangepast en de test inhoudelijk heeft verbeterd.'
Nieuwbouw
Croonen heeft zich actief ingezet bij de voorbereidingen om tot een goede nieuwbouwlocatie van de Kamer te komen. Daarbij heeft hij de keuze voor het Pettelaarpark sterk verdedigd. Ik denk aan Nol Croonen met veel genoegen terug.' Arnoldus Croonen werd op 10 februari 1988 vanuit de kerk van de H.Harten, waarin hij zelf vaak musiceerde, begraven. Voorafgaand aan de teraardebestelling is onder leiding van Joost van den Akker de requiemmis van Joseph Haydn uitgevoerd.
Eregalerij Kerkhof Groenendaal
Hendrik Chr. M. Rits notaris [* 26-9-1886 † 2-4-1981]
Johan Wierts, [* 3-11-1884 † 23-10-1981] ereburger van de stad 's-Hertogenbosch,
Antonius Napoleon Pier Marie Verlinden, arts [* 9-5-1908 † 26-2-1982],
mr. Julien J.M. Dony [* 10-4-1903 † 28-12-1982],
dr. Huub Bour [* 30-3-1914 † 17-5-1983],
Adrianus J.G. Ras [* 9-12-1901 † 29-7-1983],
oud-pastoor St. Leonardus, Joop Coopmans1 [* 21-10-1914 † 28-1-1984],
Louis W.B.M. Schölvinck [* 15-8-1904 † 16-11-1986],
Maria I.J.L.L. Schölvinck-van Rijckevorsel [* 26-12-1906 † 29-3-1990],
Ferd. van den Eerenbeemt [* 1910 † 1986],
Jo van Erp [* 1909 † 1990]
Het grafopschrift bij de oud-regent van de Godshuizen luidt:
De stad was zijn huis
en heel veel mensen zijn zorg
trouw, geen opzien barend
toch de spil van het geheel.
M.P.A.J. van den Bouwhuijsen [* 11-8-1911 † 20-4-1987],
Frits Weck [* 26-5-1917 † 25-4-1987],
de musicus Marinus Ogier [* 7-9-I899 † 16-2-1988],
Gerarda J.A.M. van Asseldonk [* 5-4-1902 † 28-12-1987].
![body=[]](img/croonen, arnoldus j.t.m. (nol) (02).org.jpg) Makelaar Arnoldus Croonen is de laatste van de eregalerij op het kerkhof Groenendaal in Orthen. Daar is voor de kerkhofkapel een strook ingericht, waar verdienstelijke Bosschenaren werden begraven. De medeoprichter van makelaarskantoor Croonen & Van Lent [Meeùs/Croonen], die op 62-jarige leeftijd op 5 februari 1988 overleed, viel als laatste die eer te beurt. De gedachte aan een eregalerij raakte volgens de Stichting Solamen, die het kerkhof beheert, uit de tijd. Croonen was zelf bestuurslid van die stichting en wist tot op de dag van zijn dood niet dat voor hem een plaatsje was gereserveerd.
| 45 |