Administratief medewerkster en zelfstandig ondernemer, geboren op 18 april 1929, wonende te 's-Hertogenbosch, ook enkele jaren in Vlijmen, overleden te 's-Hertogenbosch op 27 januari 2003, dochter van Johannes Wilhelmus Antonius Boelens en Johanna Maria Desmense. Toos is getrouwd aldaar op 30 januari 1958 met Jacobus Johannes Maria (Koos) Smit, zelfstandig ondernemer, geboren te Delft op 17 juli 1920, overleden te Rosmalen op 14 maart 1998, zoon van Henricus Maria Smit en Catharina Everdina Henneveld.
Getuigen bij de geboorte-aangifte: Wilhelmus van Lith, koopman, 48 jaar, en Antoon Boelens, 50 jaar, neef van haar grootvader. Toos heeft naar eigen zeggen een heerlijke jeugd gehad. Zij adoreerde haar vader; hij was haar grote voorbeeld.
In mei 1938 vertrekken de zussen Toos en Riet Boelens naar het pensionaat van O.L. Vrouw van Lourdes te Engelen. Samen met haar zussen Fief en Riet heeft Toos ook nog een jaar op een andere kostschool doorgebracht, bij de nonnen in Doesburg in 1942/43. Haar ervaringen daar waren niet altijd prettig. De nonnen waren streng en soms onredelijk. Pakketten met door haar vader opgestuurde (luxe) etenswaren kwamen haar nooit onder ogen. Terug in Den Bosch vervolgde Toos de Mulo, die zij niet helemaal afgemaakt heeft. Later heeft zij in de avonduren nog haar diploma’s Algemene Handelskennis, Textielbrevet en Steno gehaald.
Huwelijk Toos en Koos Smit-Boelens, bruidsdames: Fief Boelens (links) en José Boelens (zussen van de bruid), bruidsjonker: Joop Boelens (zoon van Ben), bruidsmeisje: Jacqueline Schiltmans (dochter van Annie).
In 1949 kwam Toos op kantoor bij de Bossche uitgeverij Malmberg. Drie jaar later ging zij weer bij Gebr. Boelens werken (zie: textielgroothandel Gebr.Boelens).
Als extravert hield Toos van mensen om zich heen. Zij had vele vriendinnen en was een actief lid van de smyrnaclub die kleden voor de Sint Jan knoopte. Als dank hiervoor zijn op haar trouwdag in de Sint Jan de rode lopers uitgerold.
Toos was een ondernemende vrouw die altijd het verlangen had om professioneel op eigen benen te staan. Zo is zij in de jaren dat zij in haar vaders bedrijf werkte met hem in conflict gekomen omdat zij in Den Haag was aangenomen als cheffin in een textielzaak. Haar vader verbood haar de overstap te maken.
In 1957 leerde zij Koos Smit kennen die haar had gespot in restaurant Royal in de Visstraat, een etablissement waar de familie graag vertoefde. Koos was een “westerling”, opgegroeid in Delft, in de oorlog ondergedoken in Nijmegen en daarna i.v.m. zijn werk terecht gekomen in Den Bosch. De Noord/Zuid tegenstelling heeft in hun relatie altijd een rol gespeeld. Koos heeft uiteindelijk een zeer groot deel van zijn leven in Den Bosch doorgebracht, doch voor Toos bleef hij een Hollander. Hij werkte op kantoor bij de firma Teurlings, een handel in goud en zilver.
Toos en Koos gingen in de Gasthuisstraat wonen, een zijstraat van de Hinthamerstraat. Koos zou blijven werken en Toos zou huisvrouw worden. Dit hield zij echter maar een jaar vol. Zij was niet gewend huisvrouw te zijn en financieel afhankelijk van een ander. Bovendien zat het ondernemen haar in het bloed.
Reeds in 1960 kon zij een pand huren in de Vughterstraat op nr. 60 en startte ze haar eigen textielzaak. Zij gingen daar ook wonen met hun inmiddels geboren dochter. De naam werd ‘Het Lingeriehuis’. De zaak is in de loop der jaren enkele malen verbouwd/vergroot. In 1965 vond de meest ingrijpende verbouwing plaats. De open plaats achter de winkel werd bij de zaak getrokken, er werden een centraal trappenhuis gemaakt en nieuwe vloeren gelegd. Een deel van het interieur werd gesloopt (o.a. een keukengedeelte) om plaats te maken voor een magazijnruimte en personeelskamer. Ook kwamen er nieuwe toiletten. De totale bouwkosten waren ƒ 9477 en de architect was E. van Wesemael uit Goirle. Opvallend bij de aanvrage van de bouwvergunning is dat ‘mevrouw C.J.W. Smit-Boelens’ deze indiende en niet haar man. Toos heeft altijd de scepter gezwaaid in de zaak. Al spoedig gingen de zaken zo goed dat Koos zijn baan opzegde en mee kwam helpen, al is hij volgens Toos nooit een zakenman geworden.
Midden voor: Toos Smit-Boelens bij de heropening van het Lingeriehuis in de Vughterstraat na een verbouwing; achter haar: zus Fief Disch-Boelens, overige dames: personeel.
Het Lingeriehuis, Vughterstraat 60, stuntactie begin jaren ‘60, de olifant spoot confetti.
Inmiddels was in 1962 een tweede zaak geopend aan het Hinthamereinde nr. 96, waar Toos, Koos en hun inmiddels twee kinderen gingen wonen. Het was pal tegenover de Watertoren. De zaken floreerden. Aan het Hinthamereinde werd in een buurpand een nieuwe winkel met babykleding geopend.
Toos Smit-Boelens (2e van links) met personeelsleden bij de opening van de zaak Hinthamereinde (1962)
Ook in de Vughterstraat werd een buurpand verkregen en opende Toos een couponhal in stoffen. Het noodlot sloeg echter toe. In 1967 werd Toos ziek; zij had een hersentumor. Inmiddels was net het vijfde kind geboren. Toos moest een operatie ondergaan en heeft maandenlang in ziekenhuizen gelegen. Haar kansen waren niet goed, maar wonder boven wonder herstelde zij. Haar gezondheid zou echter nooit meer helemaal in orde komen. Ook haar karakter wijzigde enigszins; zij had wat minder geduld en was soms opvliegend. Haar ondernemingslust herstelde wel helemaal en begin zeventiger jaren opende zij een nieuwe gespecialiseerde winkel in kinderconfectie aan de Minderbroedersstraat onder de naam ‘Trix’.
In 1977 openbaarde zich echter wederom een tumor in haar hersenen. Ook nu weer lange ziekenhuisopnames en kritieke hersenoperaties. Weer herstelde Toos. De ziekte bracht echter wederom een klap toe aan haar gezondheid. Zij heeft daarna geen pijnloos leven meer gekend en had een abonnement op doktoren en ziekenhuizen.
Inmiddels waren zij en haar gezin naar Vlijmen verhuisd omdat een leven in het groen beter voor haar gezondheid was. Dit was geen goed besluit, Toos kon helemaal niet wennen in Vlijmen. Als rasechte Bossche hoorde ze in de stad (het liefst de binnenstad) en niet op een dorp in het groen. Vanaf dit punt begon het Toos zakelijk gezien tegen te zitten. De verkopen liepen terug. Nieuwe winkelconcepten werden te laat opgepikt. De concurrentie nam in hevigheid toe. Ook de zakelijke verschillen van inzicht met Koos namen toe. Bovendien eiste haar enerverende leven zijn tol. Zij eiste te veel van zichzelf, gegeven haar zwakke gezondheid.
In 1981 verhuisde zij met Koos en de drie thuiswonende kinderen terug naar Den Bosch. Wederom naar de Vughterstraat, de straat waar het allemaal begonnen was. Het was een bovenhuis tegenover ‘het Lingeriehuis’. Na enkele jaren werd deze laatste overgebleven winkel in de Vughterstraat gesloten.
Toos en Koos en hun jongste zoon verhuisden naar de Molenberg aan de rand van de Bossche binnenstad aan het Heetmanplein. Hier heeft zij tot haar dood gewoond. Een ideale plek met veel bedrijvigheid voor de deur, op loopafstand van de Markt en dichtbij haar familie, vrienden en bekenden. Toos was inmiddels uitgegroeid tot een niet te verslaan bridger. In de zeventiger jaren was zij reeds begonnen zich naast haar drukke werkzaamheden te bekwamen in deze sport. Zij had hierbij naast Koos diverse andere vaste bridgepartners.
Koos overleed in verpleeghuis ‘Maria-Oord’ in Rosmalen. Ook hem bleven ernstige gezondheidsklachten niet bespaard. Zijn slechte bloedvatenstelsel leidde tot beenamputaties en de laatste jaren van zijn leven was hij aangewezen op een rolstoel. In de zomer van 1998 overleed ook oudste dochter Anne-Marie aan de gevolgen van borstkanker.
Alsof Toos niet genoeg getroffen was geweest door ernstige ziekbedden werd bij haar reeds eind negentiger jaren borstkanker geconstateerd. Ook hiervan herstelde zij zich aanvankelijk. “Krakende wagens lopen het langst”, zei ze dan. De ziekte heeft haar uiteindelijk toch ingehaald. Zij is thuis overleden.
Uit dit huwelijk, allen geboren te 's-Hertogenbosch (niet verder uitgewerkt):
- Johanna Alphonsa Josepha Maria (Anne-Marie) Smit (1959-1998), bankemployée. Zij is in 1991 getrouwd met Johannes Cornelis Bartholomeus (Jan) van Onzenoort, journalist BLOS en Omroep Brabant, geboren te 's-Hertogenbosch in 1966
- Henricus Catharina Caspar Maria (Hans) Smit, informaticus, geboren in 1961, wonend te Utrecht, Amstelveen, Amsterdam en Hilversum
- Johannes Cornelis Jacobus Maria (Jan) Smit, journalist, enkele jaren fractieleider D’66 Bossche gemeenteraad, eindredacteur RTL-Z, geboren in 1963, wonende te 's-Hertogenbosch
- Caroline Martina Elisabeth Maria (Caroline) Smit, docent economie, teamleider onderwijs, geboren in 1965, wonend in Oisterwijk en Berlicum
- Albertus Johannes Henricus Maria (Albert) Smit, helpdesk-medewerker KPN, geboren in 1967, wonend in 's-Hertogenbosch
| |