afb.

Antonius Petrus Lambertus (Tonny, Antoine) Bodar

's-Hertogenbosch 28 december 1944

Op zesjarige leeftijd voelt Bodar zich aangetrokken tot de liturgie. In hem ontstaat het verlangen om priester te worden. Hij wordt daarom, zoals vele jonge katholieken, meteen misdienaar. Na de Lagere School is hij leerling aan het Gymnasium van de paters jezuïeten, het Ignatiuscollege in Amsterdam. Maar Bodar blijkt te dom en de jezuïeten sturen hem van school. Feitelijk was hij meer dromer dan werker. Hij vindt een baantje in het archief van het dagblad De Tijd. De vermeende domheid en de chaotische toestand in de katholieke Kerk van Nederland na het Tweede Vaticaans Concilie doen Bodar zijn priesterroeping begraven.
Seculiere carrière en studie
In 1965 begint Antoine zijn loopbaan bij de publieke omroep. Medewerking bij de KRO – eerst alleen radio, later ook televisie. Vanaf 1968 werkt hij voor de NOS en de VARA, later ook voor de VPRO en de TROS. In die tijd leert hij het vak van de groten van toen: Netty Rosenfeld, Henk van Stipriaan en Bob Uschi. In de jaren tachtig maakt hij enige portretten voor het NOS-programma ‘Markant’. In het begin van de jaren negentig presenteert Bodar het KRO-televisieprogramma ‘Eeuwigh gaat voor Oogenblick’, een drie kwartier durend gesprek over zingeving met schrijvers, geleerden, geestelijken en politici.
In 1969 doet Bodar alsnog staatsexamen Gymnasium A en begint terstond de ene studie na de andere: geschiedenis in Amsterdam en Bazel, kunstgeschiedenis, literatuurwetenschap en filosofie in Leiden, theologie in Utrecht. In 1978 begint hij kunstgeschiedenis en esthetica te doceren aan de Universiteit Leiden en blijft met korte onderbreking in dat dienstverband tot 2003. In 1987 promoveert hij cum laude aan de Universiteit van Amsterdam tot doctor in de filosofie op het proefschrift ‘Schoonheidsleer van André Jolles’.
Als zijn belangrijkste leermeesters beschouwt Bodar Johan Huizinga, Sem Dresden, Johan Polak en tegenwoordig Joseph Ratzinger.
antoinebodar.nl
Bloedverwantschap
Frank Rijckaert, 2024
Functies

Antoine Bodar

Functies / gebeurtenissen / onderscheiding(en)

  • Priester, kunsthistoricus, auteur en hoogleraar
Genealogie
Artikelen
2002

Tom Kellerhuis

'Ik was liever normaal geweest'
HP | De Tijd vrijdag 29 maart 2002
 
2002

Antoine Bodar plebaan Sint-Jan

Dr. Antoine Bodar (57), landelijk bekend en omstreden priester, wordt de nieuwe plebaan van de Sint-Jan in Den Bosch. Bisschop A. Hurkmans heeft Bodar per 1 maart 2003 benoemd. Bodar volgt dan vicaris Schröder op die sinds 1 januari 1999 waarnemend plebaan is.
Jan Meulemeesters en Twan van den Brand | Brabants Dagblad vrijdag 27 september 2002
 
2002

Bodar, omstreden en conservatief

Hij werd naar eigen zeggen weggehoond en daarom verkoos Antoine Bodar, de nieuwe plebaan van de Sint Jan in Den Bosch vrijwillig het ballingschap in Rome.
Jan Meulemeesters | Brabants Dagblad vrijdag 27 september 2002
 
2002

Redactie

Personalia: Bisschop Hurkmans benoemt Antoine Bodar
NRC zaterdag 28 september 2002
 
2002

Céline Rutten

'Zonder gevoelens van liefde word je een priester van stro'
Brabants Dagblad zaterdag 19 oktober 2002 | 21
 
2003

Een beetje Rome in Den Bosch

Antoine Bodar, gisteren geïnstalleerd als de nieuwe plebaan van de Sint Jan in Den Bosch, vindt dat hij een missie heeft. 'God wordt in Nederland wel heel erg alleen gelaten.'
Willem Pekelder | Trouw maandag 31 maart 2003
 
2003

Nieuwe plebaan is vooral duidelijk

De nieuwe plebaan van de Sint-Jan, Antoine Bodar, kreeg gisteren een warm welkom bij zijn installatie door bisschop Hurkmans. Bodar stelde zich open en kwetsbaar op, was vooral duidelijk over wat Den Bosch van hem kan verwachten, en oogstte sympathie.
Wim Hagemans | Brabants Dagblad maandag 31 maart 2003
 
2003

Peter de Graaf

Conservatief met GroenLinkse trekjes
de Volkskrant maandag 31 maart 2003 | Binnenland 5
 
2003

W.G.A. Koolhof

Benoeming Bodar is mediastunt
de Volkskrant woensdag 2 april 2003 | Forum 7
 
2003

Profetische plebaan Bodar

Het aantal zitplaatsen in de Bossche Sint-Jan was zondag onvoldoende voor alle belangstellenden die de installatie van Antoine Bodar (57) tot plebaan wilden meemaken. Onder hen opvallend veel jonge echtparen.
Redactie | Katholiek Nieuwsblad vrijdag 4 april 2003
 
2003

'Eerst schrijver, dan pas plebaan'

Plebaan Antoine Bodar van de Sint-Jan in Den Bosch is blij dat de spanningen rond zijn functioneren nu openbaar zijn. „Ze weten nu waar ik sta in dit hele proces. Het zal de helderheid bevorderen.”
Céline Rutten | Brabants Dagblad maandag 30 juni 2003
 
2003

Bodar erkent spanningen in Sint Jan

"Het is een goede zaak dat de dingen naar buiten zijn gekomen", vindt plebaan Antoine Bodar van de Bossche Sint-Jan. De spanningen tussen parochiebestuur, koor, vrijwilligers en de nieuwe plebaan waren al enkele dagen dankbaar onderwerp voor het Brabants Dagblad. "Ze weten nu waar ik sta."
Redactie | Katholiek Nieuwsblad vrijdag 4 juli 2003
 
2003

Bodar moet op de eerste plaats pastoor zijn

Bisschop A. Hurkens van Den Bosch weet zeker dat Antoine Bodar binnenkort op de goede manier zijn pastorale taken zal vervullen. „Hij moet een beetje tijd krijgen.”
Céline Rutten | Brabants Dagblad vrijdag 4 juli 2003 | 15
 
2003

Ontactische kamergeleerde tussen kansel en schopstoel

De één zegt het fluisterend, de ander hardop. Maar de kwestie Bodar houdt de gemoederen onder parochianen van de Sint-Jan hevig bezig. 'Wij moeten alles op alles zetten om de plebaan te behouden', vinden sommigen. 'Hij hoort hier niet', is het oordeel van anderen.
Lisette van der Swaluw | Brabants Dagblad zaterdag 5 juli 2003 | 14
 
2003

Bodar bleef liever in Rome

De kritiek op plebaan Antoine Bodar van de Sint-Jan in Den Bosch zwol afgelopen week fors aan. Gistermiddag, tijdens een debat in een uitpuilend Theater Bis in Den Bosch, kwam hij alles uitleggen. Bodar twijfelt erover of hij voor langere termijn aanblijft als plebaan. „Ik was liever in Rome gebleven.”
Lisette van der Swaluw | Brabants Dagblad maandag 7 juli 2003 | 1
 
2003

Met lef en zelfkennis naar Bodar-debat

Vol zelfvertrouwen nam de omstreden plebaan van de Bossche Sint-Jan, Amntoine Bodar, gisteren deel aan een debat dat zijn naam droeg. „Ik ben en blijf een schrijvend priester.”
Theo van de Zande | Brabants Dagblad maandag 7 juli 2003
 
2003

'Ik heb gebeden voor alle betrokkenen'

Een briljant debater; verbaal een geweldenaar en veel te eerlijk om sluw te zijn. Zo maar wat kwalificaties na afloop van de Zondagseditie, de debatmiddag van Brabants Dagblad en Theater Bis. Pastoor E. Smits: „Ik heb maar goed gebeden voor alle betrokkenen.”
Theo van de Zande | Brabants Dagblad maandag 7 juli 2003
 
2003

'Als ik niet kan schrijven, verdor ik'

De secretaris van het kerkbestuur van de Sint-Jan keert zich tegen de benoeming van Antoine Bodar als plebaan. Dan wil ze een toespraak houden waarin ze haar misnoegen uitspreekt, maar wordt afgehamerd. Ze speelt haar toespraak door naar het Brabants Dagblad en een rel rond Bodar is geboren. Afgelopen zondagf ging Bodar in het openbaar in debat.
Ben van de Venn | Katholiek Nieuwsblad vrijdag 11 juli 2003
 
2003

Céline Rutten

Al problemen voor installatie Bodar
Brabants Dagblad zaterdag 28 juli 2003
 
2003

Problemen rond plebaan groeien

De problemen rond het functioneren van Antoine Bodar, de plebaan van de Sint Jan, groeien. Leden van het kerkbestuur zijn boos, het koor, de Schola Cantorum voelt zich geschoffeerd en gerenommeerde leden van de binenstadparochie zijn bezorgd.
Céline Rutten | Brabants Dagblad zaterdag 28 juli 2003
 
2003

'Ontslag komt geen dag te vroeg'

Het vertrek van A. Bodar als plebaan van de Bossche Sint-Jan is 'een overwinning voor het hele bisdom'. Zo reageerde J. van Oudheusden, voormalig secretaris van het parochiebestuur. „Ik drink er een glas wijn op.”
René van der Lee en Jos van de Ven | Brabants Dagblad donderdag 4 december 2003 | 3
 
2003

Wim Arts

Bodar: mijn opvolger zal hetzelfde doen
Brabants Dagblad vrijdag 5 december 2003 | 3
 
2003

Plebaan Bodar stapt al op

De omstreden plebaan A. Bodar van de Sint-Jan in Den Bosch stapt per 1 januari op. Hij is dan slechts tien maanden in functie geweest. Bodar zelf zegt dat hij vertrekt omdat hij niet kan voldoen aan de wens dat hij voor honderd procent beschikbaar is voor de parochie en de Sint-Jan. Hij had bisschop A. Hurkmans om assistentie gevraagd, maar diens aanbod om een diaken aan te stellen, vond Bodar onvoldoende.
Wim Arts | Brabants Dagblad donderdag 4 december 2003
 
2003

De erudiete vechter Bodar haalt bakzeil

Antoine Bodar vertrekt uit de Sint-Jan en neemt afscheid van de 'kwaaitongende' Bosschenaren.
René van der Lee | Brabants Dagblad vrijdag 5 december 2003 | 1
 
2003

Bodar: Ik, de plebaan tot uw verdriet

Joke van Oudheusden-Van der Kant nam gistermiddag na bijna acht jaar afscheid als secretaris van het kerkbestuur Parochie binnenstad 's-Hertogenbosch. Met name omdat zij zich niet kon verenigen met de opstelling van plabaan Bodar. Juist uit zijn handen kreeg zij de parochiepenning.
Lisette van der Swaluw | Brabants Dagblad vrijdag 5 september 2003 | 13
 
2003

'Bodar gezwicht onder druk smaakmakers'

Antoine Bodar leidde gistermiddag de mis in de Sint-Jan. Zijn aanstaande vertrek was een nare verassing voor een aantal parochianen
Jacqueline Landsmeer | Brabants Dagblad vrijdag 5 december 2003
 
2003

In kwestie Bodar ontstaan verkeerde beelden

In de polemiek rond het vertrek van plebaan Antoine Bodar van de Sint-Jan in Den Bosch dreigt een verkeerd beeld te ontstaan over de betekenis van Bodars voorganger Gerrit van de Camp, diens 'aanhangers' en de ontwikkelingen binnen de (Bossche) kerkgemeenschap.
Wim Arts | Brabants Dagblad dinsdag 9 december 2003 | 8
 
2003

Chris van de Wetering

Outsider Antoine Bodar. Priester kunsthistoricus
Management team 11 (2003) 88-89
 
2004

De val van een sprankelende herder

Het idee was prikkelend: Antoine Bodar, de meest mediagenieke priester van Nederland als plebaan in de mooiste kathedraal van het land. Maar nog geen jaar later moet de Sint-Jan in Den Bosch weer op zoek naar een nieuwe herder.
Wim Arts en René van der Lee | Brabants Dagblad zaterdag 17 januari 2004 | 3
 
2004

Bodar en de blunder van Den Bosch

Priester en medialieveling Antoine Bodar leek vorig jaar de droomkandidaat voor een belangrijke functie in de Sint Jans Kathedraal in Den Bosch. Het werd een ramp. 'Ik ben niet gezellig.'
Jojanneke den Berge | HP/De Tijd vrijdag 12 maart 2004
 
2004

Antoine Bodar krijgt de zaal nog altijd vol

Den Bosch liep gisteren opnieuw uit voor oud-plebaan Antoine Bodar. Op een steenworp afstand van de kathedraal, presenteerde de inmiddels weer naar Rome teruggekeerde priester zijn nieuwe boek.
René van der Lee | Brabants Dagblad donderdag 15 april 2004 | 17
 
2004

Redactie

Dopend uit de stoere vont
Brabants Dagblad woensdag 25 augustus 2004
 
2005

Antoine Bodar, vakkundig binnenstebuiten gekeerd

Journaliste Petra Pronk schreef een boek over de 'binnenzijde' van priester Antoine Bodar
René van de Lee | Brabants Dagblad maandag 10 januari 2005
 
2005

Bodar: 'In Sint-Jan is veel verbeterd'

Antoine Bodar vertrouwt er op dat zijn opvolger Geertjan van Rossem het gaat redden als nieuwe plebaan van de Sint-Jan.
René van der Lee | Brabants Dagblad dinsdag 3 mei 2005
 
2006

Jan Verhulst

Intolerante Bodar polariseert
Brabants Dagblad dinsdag 21 februari 2006
 
2006

ANP

Bodar stopt als columnist van KN
Brabants Dagblad dinsdag 28 februari 2006
 
2006

Trudy Kunz

Priester Antoine Bodar : 'Ik ben geboren voor de liefde'
Nouveau (maart 2006) 20-25
 
2006

De boodschap van Bodar bij de Postbank

Antoine Bodar staat weer in de schijnwerpers. Hij acteert in de nieuwe reclame van de Postbank
Twan van Lierop | Brabants Dagblad zaterdag 8 april 2006 | 3
 
2006

Postbankspotje Bodar spekt Sint-Jan

Antoine Bodar, voormalig plebaan van de Sint-Jan in Den Bosch, heeft het bedrag dat hij kreeg voor de Postbank-reclame geschonken aan de Sint-Jan. „Ik ben er heel erg verknocht aan.”
Twan van Lierop | Brabants Dagblad woensdag 3 mei 2006 | 1
 
2008

Henri van der Steen

'Ik doe stoer, maar lijd onder kritiek'
Brabants Dagblad dinsdag 22 juli 2008 (foto)
 
2012

Tom Vos

Bodar gaat werken voor het bisdom
Brabants Dagblad vrijdag 27 januari 2012 | 2
 
2015

Bodar wil mensen wakker schudden

Priester Antoine Bodar kwam gisteren in Den Bosch praten over de pauselijke encycliek over onze planeet.
Peter de Bruijn | Brabants Dagblad dinsdag 15 december 2015 | 4
 
Boeken
2004

Antoine Bodar

Klokkenluider van Sint Jan
s.n. ('s-Hertogenbosch 2004)
 
Literatuur en bronnenpublicaties

Nel van der Heijden Rogier, Slager : Acht Bossche kunstenaars en een museum (2015) 298

F.L. Jansen, Kledinghandel in transitie LXXXVIII (1991) 60

n: vermelding in een voetnoot