afb.

Yassine Abdellaoui

's-Hertogenbosch 21 juni 1975

Yassine Abdellaoui is een Nederlandse voetballer met Marokkaanse ouders. Hij begon zijn carrière bij Willem II. Voordat hij doorbrak in het betaalde voetbal, speelde hij in de jeugd van OJC Rosmalen uit Rosmalen. Op 16 augustus 1992 debuteerde deze aanvaller als basisspeler bij de wedstrijd Groningen - Willem II. In de 64ste minuut werd hij vervangen door Ken Watanabe.
Na twee jaar bij Willem II te hebben gevoetbald, waarin hij 47 wedstrijden speelde en daarin 3 maal tot scoren kwam, vertrok hij naar NAC Breda. Daar speelde hij 68 wedstrijden, waarin hij 12 keer tot scoren kwam. Bij een wedstrijd tegen PSV op 27 augustus 1995 raakte PSV-voetballer Jan Wouters dusdanig gefrustreerd, dat deze tegen hem riep kutmarokkaan, rot op naar je eigen land. Wouters bood onmiddellijk zijn excuses aan tegen de in Nederland geboren voetballer, maar over het incident wordt nog steeds gesproken als het gaat om verbaal geweld in het betaald voetbal.
Hij speelde zich bij NAC Breda in de kijker van Rayo Vallecano uit de Primera División. De keuze was snel gemaakt en zijn buitenlands avontuur kon beginnen. Het was echter maar van korte duur, want na 24 wedstrijden kwam hij alweer terug naar Nederland, om daar het shirt van N.E.C. aan te mogen trekken.
Ook daar was zijn verblijf maar van zeer korte duur. Na 6 wedstrijden vertrok hij alweer. Hij ging weer terug naar de club waar zijn betaalde carrière begonnen was, Willem II.
Hier werd hij wel weer een vaste waarde voor het team, en speelde in 4 seizoenen 87 wedstrijden. Daarin wist hij elf keer het net te vinden. Het was voor Yassine weer tijd uit te kijken naar een nieuwe club. Voor de tweede maal in zijn carrière vertrok hij naar NAC Breda. Dit keer werd die overgang geen succes, want na 9 wedstrijden vertrok hij alweer naar De Graafschap.
Op 22 september 2003, werd Abdellaoui, samen met Geoffrey Prommayon en Adil Ramzi, opgepakt op verdenking van het witwassen van drugsgelden samen met een sigarenhandelaar uit Breda. Hij werd op 6 november 2003 vrijgelaten uit voorlopige hechtenis, maar op 28 januari 2008 moesten Prommayon en Abdellaoui zich voor deze zaak verantwoorden voor de rechter.
Nadat hij op 15 januari 2004 bij De Graafschap niet op de training verscheen, omdat hij na een uit de hand gelopen avondje stappen zijn roes lag uit te slapen in de slaapzaal van het trainingscomplex, werd Abedallaoui op staande voet ontslagen.
Hij vertrok op 29 november 2004 naar Marokko. Voor zijn vertrek had Abdellaoui zijn pensioen van naar schatting een half miljoen euro onregelementair opgenomen bij het pensioenfonds voor profvoetballers (CFK), wat volgens de toenmalige CFK-secretaris gebeurde na bedreiging door Abedallaoui. Er is door CFK geen aangifte gedaan in deze zaak en Abdellaoui ontkent de bedreiging. Anno 2010 woont hij met zijn gezin in Parijs.
In oktober 2010 werd hij door de rechtbank vrijgesproken van witwassen maar wel samen met Prommayon veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden wegens heling van 38.000 dollar dat verdiend was met xtc-handel.
In totaal speelde Yassine Abdellaoui 248 wedstrijden en scoorde hij 26 maal. Hij speelde geen interlands, ondanks dat hij vijf keer op de reservebank zat voor het Marokkaans voetbalelftal.
wikipedia.org