Hooge Steenweg 28
Beschrijving
Algemeen:
Het pand bevindt zich aan de westelijke zijde van de Hooge Steenweg op een diep en smal perceel binnen de eerste ommuring. Achter het hoofdhuis is een klein open plaatsje gelegen, dat smaller is dan de rest van het perceel, waaropeen berging gebouwd is. Het pand, dat in 1606 voor komt in archieven als "De Lelie" en tegenwoordig bekend staat in de volksmond als "Het Postzegeltje", bestond oorspronkelijk uit een voor- en een achterhuis, de brandmuur is echter volledig verwijderd. Het pand omvat vier niveaus, namelijk kelder, begane grond, eerste verdieping en zolder, en wordt afgedekt onder een met gesmoorde golfpannen gedekt zadeldak met dakschild aan de voorzijde. Naar archiefgegevens heeft de kelder onder het voorhuis een tongewelf (16e eeuw) loodrecht op de voorgevel. De kelder is momenteel niet meer toegankelijk.
Voorgevel:
De gepleisterde 19de eeuwse lijstgevel is in de 20ste eeuw voorzien van een nieuwe winkelpui. Boven de waterlijst, waarin de onderdorpels zijn opgenomen, bevat de eerste verdieping twee vensters, die bestaan uit ongedeelde schuiframen met een vast bovenlicht. Op de tweede verdieping bevinden zich twee vensters, bestaande uit twee-ruits draairamen. Rechts naast het rechterraam bevindt zich een gevelanker. Alle vensters zijn voorzien van een stucomlijsting, waarin aan de bovenzijde een rijk gedecoreerde kuif is aangebracht. De gevel wordt beëindigd door kroonlijst op consoles die is afgekapt aan de rechter zijde.
Linkerzijmuur:
Naar verluidt dateert deze muur uit de 14de eeuw.
Rechterzijmuur
Bij waarnemingen uit juli 1996 is een vakwerkwand met baksteenvulling gevonden. Deze wand heeft tot het oorspronkelijke pand behoord en stamt waarschijnlijk uit de tweede helft van de 16de eeuw.
Achtergevel:
In de tuitgevel bevindt zich naar verluidt een mogelijk nog deels oud kozijn met oude raamhengen (17de eeuws). De gevel is dus vermoedelijk 17e eeuws of mogelijk ouder.
Interieur:
De verdiepingsvloer is opgebouwd uit een mogelijk 16de-eeuwse samengestelde balklaag. Enkele balkvakken bevatten nog de oorspronkelijke eiken kinderbinten, doch andere balkvakken zijn inmiddels vervangen door grenen kinderbinten uit vermoedelijk de 19de eeuw. Tussen de moerbalken van de eerste twee balkvakken zijn
| 1 |
onderslagbalken geplaatst. In het pand komen onder andere muurstijlen en sleutelstukken voor. De kapconstructie, bestaande uit eiken dekbalkjukken, zou kunnen horen tot de fase van de vakwerkwand en de moerbalken (tweede helft 16de eeuw).
Redengevende omschrijving
Het pand aan de Hooge Steenweg heeft monumentale waarde vanwege de gevels, de bouwstijl, de bouwmassa en de situering. Het pand heeft bouw- en kunsthistorische betekenis vanwege de belangwekkende balklagen, de aanwezigheid van structuurbepalende en historische kelders en de aanwezigheid van een historische interieurindeling. De sociaal- en cultuurhistorische betekenis is groot, het pand is representatief voor de ontwikkeling van de stad ‘s-Hertogenbosch en heeft een belangrijke opdrachtgever, bouwheer en/of ontwerper.
| 2 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer: SOM0113
kadastrale aanduiding: HTG00G 00617G0000
datum verkenning: 27 augustus 2003
datum aanwijzing: 10 maart 2005