Markt 71
Beschrijving
Algemeen:
Het huis ‘De Blauwe Pluim’ staat op één van de drie smalle percelen tussen de grote huizen ‘De Roodenburgh’ en ‘De Engel’. Het huis is tegen de rechter zijgevel van het linkerbuurpand aan gebouwd, een tweesteens dikke gemeenschappelijk muur die het enige restant vormt van het in de vroege twintigste eeuw gesloopte laat-middeleeuwse huis ‘De Roodenburgh’.
Het huis bestaat uit een voor- en een achterhuis en omvat een kelder, begane grond met insteekverdieping in het voorhuis, een eerste en een zolderverdieping. Direct achter de voorgeveltop heeft het pand een naar de zijmuur van het linkerbuurpand gerend zadeldak, dat als lessenaarsdak is voortgezet.
De dakbedekking bestaat uit gesmoorde, verbeterde Hollandse pannen. Achter het pand bevindt zich nog een onbebouwd binnenterrein.
Voorgevel:
De huidige, historiserende voorgevel is gebouwd in 1925, naar ontwerp van de architect J.J. van Halteren. Het is een in kruisverband opgetrokken trapgevel naar zeventiende-eeuws model. Het onderste deel van de gevel is voorzien van een geromantiseerde houten pui, die uit twee delen bestaat. Het onderste gedeelte van de pui is in de late twintigste eeuw vernieuwd en bestaat uit een brede deuropening naar de winkel en een etalageruit op een lage, houten borstwering. Hierboven is een houten luifel aangebracht, die met drie trekstangen is opgehangen. Het bovenste gedeelte van de pui, ter hoogte van de insteekverdieping die thans tot aan de voorgevel doorloopt, bestaat uit zes vensters met een zesruits roedenindeling onder een eenvoudige kroonlijst.
Op de eerste verdieping bevinden zich twee moderne 4-ruits vensters met klein kleppend bovenlicht. In de top van de gevel bevindt zich een modern 8-ruits vast venster. De trapgevel is afgewerkt met natuurstenen afdekplaten. In de top van de gevel bevinden zich geornamenteerde muurankers.
Linkerzijmuur:
Het pand deelt de linkerzijmuur met het buurpand ‘De Roodenburgh’ (XIII), waar het tegenaan is gebouwd. Het muurwerk van de linkerzijmuur heeft zijn oorsprong in de dertiende eeuw.
Rechterzijmuur:
De rechterzijmuur heeft het pand gemeenschappelijk met het rechter buurpand, Markt 69.
Achtergevel:
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar.
Interieur:
Het gehele pand was oorspronkelijk onderkelderd en voorzien van een tongewelf. Het voorste deel van het gewelf is vermoedelijk in 1925 vervangen door troggewelfjes op ijzeren liggers. De oorspronkelijke toegang bevond zich zowel in de straat als op het achtererf, maar is nu toegankelijk via een luik in de stoep. Het muurwerk in de linkerzijmuur van de kelder - welke vermoedelijk de voormalige buitenmuur van het pand ‘De Roodenburgh’ vormt - is opgemetseld in Vlaams verband en dateert uit de dertiende eeuw. Ook het muurwerk van de rechterzijmuur heeft vermoedelijk zijn oorsprong in de dertiende eeuw.
Het pand heeft samengestelde balklagen en op de tweede verdieping bevinden zich nog restanten van zestiende- of zeventiende-eeuwse consoles onder de moerbalken. De huidige kapconstructie dateert uit 1925.
Redengevende omschrijving
Het pand heeft een belangrijke historische waarde vanwege de situering tegen het grote pand ‘De Roodenburgh’, binnen de oudste stadsmuur. Ook de historiserende voorgevel uit 1925, heeft een hoge waarde, als voorbeeld voor het van een belangrijke fase in de ontwikkeling van de stad.
De indeling van de begane grond, met insteekverdieping, heeft een hoge monumentale waarde. hetzelfde geldt voor de samengestelde balklagen en de kelder met tongewelf.
| 2 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer: SOM0217
kadastrale aanduiding: HTG00H 05938G0000
datum verkenning: 8 juli 2003
datum aanwijzing: 10 maart 2005
fotografie: M. Bimmel
veldwerk: M. Bimmel en S. Masselink
tekst rapportage: S. Masselink