Hinthamereinde 13-15
Beschrijving
Algemeen:
Dit vroeg twintigste-eeuwse pand is een voorbeeld van de neo-renaissancistische bouwstijl. Het gebouw op rechthoekig grondplan is gelegen op een diep rechthoekig perceel aan de oostzijde van het Hinthamereinde. Dit perceel is gelegen buiten de eerste, maar binnen de tweede stadsommuring. Het pand omvat drie niveau’s: begane grond, eerste verdieping en een zolder. Ter linkerzijde sluit het pand aan op het buurpand Hinthamereinde 15a t/m 15c, ter rechterzijde bevindt zich een smalle steeg. Het platte dak is voorzien van schilden gedekt met leien.
Voorgevel:
Deze in oranje-rode strengpersbakstenen opgetrokken lijstgevel (kruisverband) heeft vijf vensterassen en twee risalerende delen. Het linkerrisaliet omvat de hoofdentree van het gebouw. Deze stenen entreepartij is aan weerszijden voorzien van een basement met daarop zuilen in composiet orde. De Florentijnse boog heeft een zwaar blokmotief. De entreepartij is aan de bovenzijde voorzien van een balkon op twee zware en gedecoreerde consoles. Het ijzeren balkonhek is gevat tussen twee kunststenen hekpijlers. De oorspronkelijke, dubbele voordeur bevindt zich in een geprofileerd deurkozijn dat voorzien is van een halfrond bovenlicht. Dit bovenlicht is gesierd met een rooster van siersmeedwerk. Het geprofileerde deurkozijn is geplaatst op hardstenen neuten. Voor de deur bevindt zich een hardstenen trap met twee treden. Op eerste verdiepingsniveau is het risaliet voorzien van een gevelopening die geaccentueerd is met een stucwerk omlijsting. Het geprofileerde kozijn is voorzien van twee naar binnen draaiende balkondeuren en een glas-in-lood bovenlicht. Het rechterrisaliet is een hoekrisaliet. De entreepartij die zich in dit risaliet bevindt is eenvoudiger. De pui onder de tussendorpel is in vernieuwd. Het bovenlicht is oorspronkelijk. Het balkon boven deze entree is identiek aan het balkon boven de hoofdentree. De gevelopening op eerste verdiepingsniveau heeft een geprofileerd kozijn met twee naar binnen draaiende balkondeuren en een glas-in-lood bovenlicht. De beide vensterassen tussen de risalerende delen zijn zowel op begane grond als eerste verdiepingsniveau voorzien van een gevelopening onder een steens segmentboog. Deze segmentbogen hebben aanzetstenen en een gedecoreerde sluitsteen. Deze sluitsteen is op begane grond niveau uitgevoerd als console van de bovenliggende waterlijst. Deze waterlijst ligt in lijn met de geprofileerde balkonplaat. De geprofileerde kozijnen hebben een groot schuivend onderraam en een vast glas-in-lood bovenlicht dat aan de onderzijde geprofileerd is. De boogvulling boven het bovenlicht is voorzien van een gede-
| 1 |
coreerde boogtrommel. De onderdorpel van de vensters op begane grond niveau sluit aan op de zware plint, uitgevoerd in rustica. De vensters op eerste verdiepingsniveau hebben een doorlopende kunststenen onderdorpel die deel uit maakt van de cordonlijst. Alle vensters zijn gekoppeld door middel van een aantal wit ge-schilderde speklagen. De opbouw van de gevel ter linkerzijde van het linkerrisaliet is nagenoeg identiek. De enige afwijking wordt gevormd door het bredere samengestelde venster op begane grondniveau.
De kroonlijst is voorzien van een geprofileerde en uitstekende bakgoot die wordt gedragen door een groot aantal gedecoreerde consoles. Onder deze consoles sluit een waterlijst aan. De ruimte tussen de consoles is gevuld met siermetselwerk. Het dakschild is boven de hoofd-entree geaccentueerd met een dakkapel. De kapel heeft een T-venster, met leien gedekte zijkanten en een geprofileerde uitstekende bakgoot op consoles. De dakkapel is voorzien van een met leien gedekt, afgetopt tentdak. De dakschilden zijn aan de bovenzijde afgesloten met een geprofileerde lijst.
Linkerzijgevel:
Deze gevel is met kwalitatief mindere stenen gemetseld. De gevel gaat schuil achter het belendende buurpand Hinthamereinde 15 a-c, dat in dezelfde stijl ontworpen is.
Rechterzijgevel:
De rechterzijgevel is opgetrokken in bakstenen van mindere kwaliteit. De gevel, gelegen aan de steeg, gaat deels schuil achter het naastgelegen buurpand Hinthamereinde 11. In de gevel is een groot aantal eenvoudige ankers zichtbaar. Dit duidt op de aanwezigheid van enkelvoudige balklagen.
Achtergevel:
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. Aan de hand van foto’s in het archief van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, afdeling BAM is te zien dat zich tegen het linker, risalerende deel van de gevel een grote houten serre bevindt die op eerste verdiepingsniveau is doorgezet. Links van deze serre bevindt zich een deur (op begane grondniveau) en een blinde nis onder halfsteens segmentboog met aanzetstenen en sluitsteen.
| 2 |
Rechts van het risalerende deel bevinden zich twee gevelopeningen onder steens segmentboog met aanzetstenen en sluitsteen. De opening op de begane grond heeft een deurkozijn met bovenlicht. De opening op eerste verdiepingsniveau heeft een raamkozijn met schuivend onderraam en glas-in-lood bovenlicht. De gevelopening is voorzien van een stenen onderdorpel. De gevel is aan de bovenzijde afgesloten met een geprofileerde en uitstekende bakgoot. Het dakschild is voorzien van twee dakkapellen voorzien van venster met twee draaiende ramen. De dakkapellen zijn voorzien van een met leien gedekt schilddak en nokruiter. Tegen het rechterdeel van de gevel bevindt zich een tweelaags bouwdeel waarin enkele gevelopeningen onder steens segmentbogen zijn opgenomen.
Interieur
Het interieur is voorzien van een aantal bijzonder rijke decoraties. Zowel op begane grond als op verdiepingsniveau bevinden zich gedecoreerde stucwerkplafonds. De binnendeuren hebben neo-renaissance omlijstingen met kroonlijst en timpaan. Op de eerste verdieping bevindt zich een console met een vrouwenfiguur. De nog oorspronkelijke trap, voorzien van gesneden trappaal, bevindt zich in de trappenhal met groot samengesteld lichtvenster in het dak.
Redengevende omschrijving
Het pand heeft monumentale waarde vanwege de gevels, de bouwmassa en de situering. Van bouw- en kunsthistorische waarde zijn de diverse in- en exterieurelementen zoals de plafonds, de deuren en de trappenhal. Het gebouw is een goed voorbeeld van de neo-classicistische bouwstijl omstreeks 1900.
| 3 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer: SOM0074
kadastrale aanduiding: HTG00H 05727G0000
datum verkenning: 2 december 2003
datum aanwijzing: 10 maart 2005