afb.

Guldenvliesstraat 2d-4h

Melkinrichting Sint-Jan

Afbeeldingen

8 september 2007
     
Artikelen
2007

Redactie

'Mijn fotootjes in Melkfabriek'
Zayazine (maart 2007)
 
2013

Roze melkfabriek gaat verdwijnen

• Coöperatieve ’s-Hertogenbossche Melkinrichting krijgt opknapbeurt.
• Zayaz laat oranje/roze pand overschilderen.
• Schoorsteen en pand krijgen nieuw voegwerk, en dak wordt geïsoleerd.
Domien van der Meijden | Brabants Dagblad donderdag 30 januari 2013 | 26
 
2019

Melkfabriek maakt weer doorstart met vers bloed

Nieuw leven voor De Melkfabriek. Het moet vanaf donderdag weer een levendige plek voor kunstenaars en kunstliefhebbers gaan worden.
Gerrit van den Hoven | Brabants Dagblad woensdag 8 mei 2019 | Regio 3
 
Open Monumentendag
2002

Melkinrichting Sint-Jan

Aan de Koningsweg nr. 45-47 werd in 1907 een woning en kantoor gebouwd met aanvankelijk een lage, achtergelegen bedrijfsruimte van de Melkinrichting Sint-Jan. Hierachter in de Guldenvliesstraat werden in 1940 nieuwe bedrijfsruimtes gebouwd naar ontwerp van architect Martens en Kremer. Deze ruimtes, nu in gebruik als atelierruimte voor beeldende kunstenaars, bestaan uit een tweetal bouwdelen naast een binnenplaats waarop de uit 1907 daterende fabrieksschoorsteen staat.
Aansluitend op de bebouwing aan de Koningsweg bevindt zich links een hoog tweelaags gebouw met zadeldak. Op de begane grond was een losplaats voor de toenmalige melkbussen. Het rechter bouwdeel heeft vier bouwlagen met een plat dak, met in de gevel onder andere een halfronde poort, vensters en op de bovenste verdieping pakhuisdeuren onder een hijsbalk. De gevels zijn alle uitgevoerd in metselwerk, de constructies zijn uitgevoerd als in het werk gestorte betonnen vloeren, balken en kolommen. Diverse ruimtes in het gebouw hebben glazen lichtkappen.
Open Monumentendag 2002