afb. 2008

Noord

algemeen

Bij de ontwikkeling van de verschillende wijken in 'Plan Noord 1966' werd veel aandacht geschonken aan de toegankelijkheid voor het autoverkeer. Deze zogeheten hoofdontsluitingswegen als de Bruistensingel, de Rompertsebaan en de Harendonkweg kwamen in groene zones achter de woonwijken. In afwijking van bijvoorbeeld de straten met rijtjeshuizen en flats in de Kruiskamp kwamen in Noord kleine woonerven met gevarieerde woningen in een groene omgeving. De Hambaken was meer gericht op woning productie die vooral tot uiting kwam in de flats aan de Klokkenlaan.
Een belangrijk onderdeel van de verbetering van de bereikbaarheid was het plan 'Hoogspoor' waarbij alle spoorwegovergangen werden vervangen door tunnels onder de verhoogde spoorlijn.
In 1972 werden belangrijke wijzigingen in uitbreidingsplan Noord aangebracht waardoor onder meer het aandeel hoogbouw afnam. De in de plannen aanvankelijk over de wijken verspreide winkels en scholen werden op één locatie gecentraliseerd.
De Rompertpassage werd het eerste overdekte winkelcentrum van 's-Hertogenbosch. Een ander opvallend gebouw in Noord is het Carolus-ziekenhuis, dat in rond 1975 aan de rand van industrieterrein De Herven verrees. Ten noorden hiervan is het beschermde natuurgebied De Heinis een mooi restant van het oorspronkelijke gebied. Over de oude dijk van De Herven is lang het oude fort Orthen en begraafplaats Groenendaal een fietspad aangelegd. Het oude dorp Orthen is inmiddels door de stad omsingeld.
Stadsarchief 's-Hertogenbosch
Artikelen
1977

Jo Wouters

Viaduct Orthenseweg medio april open. Noord uit zijn isolement
Brabants Dagblad donderdag 17 maart 1977 (foto)
 
1977

Redactie

Winkelcentrum De Rompert op 30 maart officieel open
Krantenknipsel woensdag 23 maart 1977
 
1979

Redactie

Wethouder bij opening 'De Ploossche Plas': 'Gebouw van en voor de buurt'
Brabants Dagblad dinsdag 16 april 1979 (foto)
 
2009

Marc Brink

Bosschenaren beoordelen buurt
Brabants Dagblad vrijdag 27 maart 2009
 
2017

‘Vergeten’ muurbloempje wil stralen

Den Bosch Noord. Waarom zou je er komen en wie wil er wonen? De ooit populaire wijk heeft haar beste jaren achter zich en dreigt het muurbloempje van de uitbreidingswijken van de stad te worden.
Mieske van Eck | Brabants Dagblad zaterdag 18 februari 2017 | Regio 6
 
Afbeeldingen

Onbekend