afb. Onbekend

Eendenkooi Maaspoort

De eendenkooi Maaspoort is gelegen in het Burgemeester van Zwietenpark in de wijk Maaspoort van 's-Hertogenbosch. De oude benaming van deze eendenkooi is de Empelse eendenkooi, ook wel aangeduid als de eendenkooi aan de Schanssteeg. De Empelse eendenkooi moet tussen 1665 en 1739 aangelegd zijn.
Voorheen lag de kooi in de kadastrale gemeente Empel en Meerwijk, in het midden van de polder "van der Eijgen". De kooi lag in een uitgestrekt poldergebied van het vlakke Maasland. Doordat het poldergebied regelmatig overstroomde was er sprake van een goed rendabele eendenkooi die volop in bedrijf was. De kooiker woonde destijds op het op een "terp" gelegen boerderijtje "de Empelse hut" gelegen aan de Ploosse wetering.
Mede door cultuurtechnische maatregelen, normalisatie van de Maas, ontginning voor bouwland en het onder controle brengen van de waterhuishouding, werd het kooikersbedrijf onrendabel en verwaarloosd.
De gemeente Empel en Meerwijk is in 1971 toegevoegd aan de gemeente 's-Hertogenbosch zodat vanaf dat jaar de kooi binnen het grondgebied van 's-Hertogenbosch ligt.
eendenkooimaaspoort.nl
Bosch allerlei

Een eendenkooi is een bron van gezegdes

door Ed Hupkens

Brabants Dagblad vrijdag 22 september 2006
Artikelen
2007

Redactie

Open dag eendenkooi
Stadsblad woensdag 19 september 2007 (foto)
 
2010

Redactie

Welkom in eendenkooi
Stadsblad woensdag 17 maart 2010
 
2012

Redactie

Bouw van kooihuis in Maaspoort van start
Brabants Dagblad maandag 26 maart 2011 | 10