afb. Fotopersbureau Het Zuiden, 9 mei 1931

Bossche Tennis Club 'De Pettelaer'

Coornhertstraat 24

B.T.C. de Pettelaer vindt haar oorsprong in 1947. Bastion Baselaar die oorspronkelijk gehuisvest was op ons tennispark verhuisde naar sportpark 'De Vliert'. Er was sprake dat het tennispark moest wijken voor een stadsgracht. Een vijftal spelers die niet gecharmeerd waren van genoemde verhuizing stak de koppen bij elkaar en richtten de 'Bossche Tennis Club De Pettelaer' op.
Het tennispark bestond uit drie gravelbanen. Café “Parkzicht”, gelegen op het bastion, beschikte over kleedkamers en deed dienst als clubhuis. Even lid worden van B.T.C. de Pettelaer was er in het verleden niet bij. Volgens goed oud gebruik moest men eerst door een ballotagecommissie voordat men lid mocht worden. Iets wat tegenwoordig de nieuwe leden bespaard blijft. Momenteel heeft B.T.C. de Pettelaer ruim 1000 leden.
Sportief hoogtepunt van B.T.C. de Pettelaer was het landskampioenschap van de zondag Herencompetitie in 1989. Een kampioenschap dat mede tot stand kwam door voortreffelijk tennis van Rob van Zalingen, Rob van der Kleij, Jan Erik de Wildt, Piet Lathouwers en ex-profspelers Marc Albert en Eric Wilborts onder leiding van non playing captain Toon Hurkens. Het kampioenschap werd in 1990 gevolgd door een zeer verdienstelijke tweede plaats.
Een ander jaarlijks terugkerend hoogtepunt is het Pettelaer Open B/C/D toernooi, wat vandaag de dag het Bosche Omroep Toernooi heet (DSS 3 t/m 7). Dit toernooi werd in 1948 al voor de eerste keer georganiseerd en vierde in 2010 haar Gouden jubileum. Naast prestatie, stond en staat gezelligheid nog steeds bij B.T.C. de Pettelaer, hoog in het vaandel. Eveneens organiseert B.T.C. de Pettelaer ook jaarlijks het Barrique Open Dubbel toernooi (DSS 6 t/m 8).
Recente historie is geschreven door Heren1 45+ van B.T.C. de Pettelaer wat in het najaar van 2008 erin slaagde Nederlands Kampioen te worden!
In 2013 heeft, na jaren van onduidelijkheid, B.T.C de Pettelaer haar nieuwe park in gebruik genomen op een steenworp afstand van het oude park.
pettelaer.nl
Artikelen
2010

Pettelaer claimt plek Zuiderpark

• Tennisclub en omwonenden Zuiderpark treffen elkaar bij de Raad van State in Den Haag.
• Tennisvereniging De Pettelaer wil niet weg uit Zuiderpark.
• Eind januari uitspraak Raad van State over garage Hekellaan en verplaatsing tennis.
Wim Hagemans | Brabants Dagblad zaterdag 11 december 2010
 
2011

Paviljoen tennisclub Pettelaer uitgebrand

• Brand bij tennisvereniging De Pettelaer mogelijk aangestoken.
• Politie sluit terrein aan Hekellaan af en onderzoekt mogelijkheid brandstichting.
• Twee auto's in dezelfde nacht in brand aan Graafseweg.
Wim Hagemans | Brabants Dagblad maandag 29 augustus 2011
 
2011

Redactie

Brand in paviljoen onduidelijk
Brabants Dagblad dinsdag 30 augustus 2011
 
2013

De Pettelaer trots en blij met nieuw complex

Na veel jaren discussie en strijd opent De Pettelaer haar nieuwe tenniscomplex in het Zuiderpark.
Kees van der Zandt | Brabants Dagblad zaterdag 15 juni 2013 | 29