afb. Ernst van Mackelenbergh, Rosmalen
De twee vensters in de huidige dagkapel die vroeger als sacristie, kosterwoning, predikanten- en ouderlingenkamer dienst deed, werden in 1983 van hun tegenwoordige gebrandschilderde beglazing voorzien. De glazenier Marius de Leeuw uit Vught kreeg hiervoor de opdracht en naar zijn ontwerp werden de ramen uitgevoerd: in het westelijke venster als hoofdvoorstelling de aartsengel Michaëlm, in het oostelijk raam de figuur van Christus als Goede Herder. Beide kunstwerken in deze kapel werden voor de St.Jan bekostigd door J.M.G. van Lanschot: hoog in de venstertop van het Michaëlraam zien we dan ook diens familiewapen (vergelijk venster 19, 20 en 21); boven de Goede Herder is in de vierpas het wapen afgebeeld dat de familie Tilman voerde, kleinvair en een rood vrijkwartier met een gouden leeuw naar rechts. Johannes Maria Godefridus van Lanschot (geb. 's-Hertogenbosch 5 jan. 1900) huwde in 1922 Annie Marie Louisa Emilie Tilman (geb. 's-Hertogenbosch 7 jan. 1900). Beide glazen zijn rechtsonder gesigneerd en gedateerd: M. de Leeuw 1982. Rond de beide hoofdfiguren in de twee ramen, Michaël en de Goede Herder zijn telkens nog zes personen geplaatst. De Goede Herder staat temidden van zes personificaties, die in dezelfde volgorde -van linksonder naar rechtsonder- aldus te benoemen zijn:
1. ik ben het brood des levens (man met korenaren)
2. ik ben de weg (vrouw op weg) 3. ik ben het licht der wereld (man met zon) 4. ik ben de goede herder (de Goede Herder) 5. ik ben het leven (vrouw met groeiende plant) 6. ik ben de waarheid (man met wetboek / Alpha-Omega) 7. ik ben de ware wijnstok (vrouw met wijnstok)
| 130 |
45-46. De aartsengel Michael en de Goede Herder. Ontwerp Marius de Leeuw, 1982, uitvoering atelier Brabant te Tilburg. Schenking van J.M.G. van Lanschot. | 331 |
Theo Hoogbergen, Marius de Leeuw : over leven en werk (2005) 108-109, 174