afb. Ernst van Mackelenbergh, Rosmalen
V en VI. De wapens Van Lanschot (evenals alle andere: op zilver een roode burcht tusschen twee bomen op groenen grond, terwijl een derde boom achter den burcht uitkomt; helmteeken een boom uit het schild) en op goud een rood St. Andrieskruis, helmteeken het St. Andrieskruis tusschen een zilveren vlucht. (Van der Kun).
(Deze twee wapens ziet men ook op het altaar in deze kapel, zij memoreeren Henricus van Lanschot 1797-1887 en zijne vrouw Paulina Th.C.A. van der Kun, 1809-1878; zie bij de R.K. Kerk te Meerveldhoven).
| 279 |
Ook het laatste avondmaal mocht als onderwerp uiteraard niet ontbreken in de figuratieve cyclus van voorstellingen in de Sacramentskapel. Tijdens het Laatste Avondmaal stelde Christus immers de viering van de Eucharistie in: 'doet dit tot een gedachtenis van mij' (Lucas 22,19). Het venster gewijd aan de instelling van de Heilige Eucharistie toont een drietal scènes. In het midden is als belangrijkste het Laatste Avondmaal voorgesteld, christus en de apostelen rond een lang gedekte tafel. Boven hen in de spitsboogvormige nis zijn wijnranken geslingerd die vol rijpe trossen blauwe druiven hangen. Onder dit tafereel staan de al in vertaling geciteerde woorden hoc facite in meam commemorationem Luc. XXII, 19. Boven het Laaste Avondmaal zien we het Joodsche Pascha, er onder de maaltijd van de verrezen Christus met de leerlingen van Emmaus. Beide voorstellingen zijn rechtstreeks te relateren aan de viering van het Avondmaal. Hoog in de venstertop is, geflankeerd door banderols met Anno Domini - MDCCCLXX, het Lam Gods afgebeeld op het boek met de zeven zegels. Voorst zijn in dit venster nog de evangelist en apostel Johannes, en Anna, de moeder van Maria, weergegeven. De benedenhoeken van het gebrandschilderde raam bieden ook hier weer plaats aan de wapenschilden van de schenkers Henri Johannes van Lanschot en P.Th.C.A. van der Kun. Linkonder van het Van Lanschotwapen en beneden rechts bevindt zich dat van de familie Van der Kun: een rood Andreaskruis op goud, rode en gouden dekkleden, als helmteken een rood Andreaskruis tussen een zilveren vlucht. Dit raam is linksonder gesigneerd en gedateerd: L.C. Hezenmans inv. J.B. Capronnier pin. 1870.
| 76 |
20. Het Laatste Avondmaal. Erboven: het Pascha, eronder: de Emmausgangers. Opschrift: HOC FACITE IN MEAM COMMEMORATIONEM. LUC. XXII. Terzijde onder baldakijnen St. Jan Evangelist en St. Anna. Twee wapenschilden: 1. van Lanschot; 2. op goud een rood Andrieskruis; helmteken een Andrieskruis tussen vlucht (van der Kun). Hezenmans-Capronnier 1870, ontwerp 1868. Stichting van het echtpaar Henri van Lanschot en Paulina Theresia van der Kun. | 328 |
C. Peeters, De kathedrale basiliek van St. Jan te 's-Hertogenbosch (1973) 91