Portret Mr. Jan Hendrik Sassen (1786-1830)
?
Naar alle waarschijnlijkheid (voor de Bossche Encyclopedie van Ton Wetzer is het zeker) betreft het de vermaarde Bossche rechtsgeleerde en advocaat, gemeente secretaris, schrijver, bestuurder en veelzijdige publieke figuur mr. Jan Hendrik Sassen ('s-Hertogenbosch 1786 - aldaar 1830). Met zijn in Leiden - de stad waar hijzelf studeerde - geboren echtgenote Henrica Francisca van der Monde en kinderschaar bewoonde hij Huize de Munt aan de Postelstraat (thans nr. 42). Zeker reeds in 1822 woonde hij in deze straat. De heer Sassen werd ridder in de koninklijke orde van de Nederlanse Leeuw. In 1830 werd door de Bossche boekhandelaars H. Palier en Zoon de belangrijke bibliotheek van de overledene publiekelijk te koop aangeboden.
´Jan Hendrik Sassen´, Bossche Encyclopedie: ´Door Sassen is het eerst in het publiek de aandacht gevestigd op de achterstelling van de Katholieken in Noord-Brabant bij de bezetting van de openbare ambten, waarbij hij de regering van het Koninkrijk zijn kritiek niet spaarde. Later was hij de regeringspolitiek, met name met betrekking tot het onderwijs, minder ongunstig gezind.´
Dochters van het echtpaar Sassen-Van der Monde bekostigden en vervaardigden het vaandel dat de latere koning Willem II in 1831 uitreikte aan de Bossche schutterij (Van Zuijlen 1859, p. 93). Sasse van Ysselt, …., p.71 schrijft (hier overgenomen uit de Bossche Encyclopedie): ´Op dit Plein werd den 24 Juli 1831 door den toenmaligen Prins van Oranje, den lateren Koning Willem II, aan de dienstdoende schutterij van Den Bosch plechtig uitgereikt een vaandel, dat door de dochters van mr. Jan Hendrik Sassen, lid van Gedeputeerde Staten van Noordbrabant en eene freule Hora Siccama van de Harkstede voor haar was gemaakt. Van deze vaandeluitreiking is door Dubois, directeur der Bossche K. Teekenschool eene schilderij gemaakt, die thans hangt boven de hoofdtrap van het Bossche stadhuis. ´
Techniek / materiaal
Staand ovaal; crayon of oost-indische inkt op papier.
Vorm / afmetingen
Staand ovaal; hoogte 20.2 cm, breedte 15.4 cm.
Gedateerd / gesigneerd
Nee.
Geëxposeerd
Onbekend.
Afgebeeld
Interne documentatie HNBM; websites Thuis in Brabant en Bossche Encyclopedie.
Huidige verblijfplaats
HNBM, inv.nr. 8084.
Vroegere verblijfplaats
´Verslag van den secretaris 1931-1932´, in: Handelingen van het provinciaal genootschap ,'s-Hertogenbosch 1932, pp. 55-56: ´Van G. Populier te ‘s-Bosch: een crayonportret van Mr. Jan Hendrik Sassen, advocaat te ‘s-Hertogenbosch, door den Bosschen schilder Daan Nederveen.
Interne documentatie HNBM
“Portretje van Mr. Jan Hendrik Sassen”, advocaat te ‘s-Hertogenbosch (geschonken 1932 G. Populier te ‘s-Hertogenbosch).
Opmerking RG
De Bossche adresboeken van 1908-10 vermelden een G. Populier, boekhouder, Oisterwijkstraat, en dat van 1928 G.M.J. Populier, in dezelfde straat woonachtig. In 1867 kwam in de Bossche Dode Nieuwstraat Gerardus Maria Josephus ter wereld als zoon van schipper Antonius Popelier en Helena Johanna Ihm. Was deze G.M.J. de schenker? Toen in 1870 Daans moeder, mevr. Nederveen-Leeuw, overleed deden ´Johannes Leonardus Populier, 55 jaar, aanspreker, en Petrus Henricus Populier, spiegelmaker, 25 jaar; beiden wonende binnen deze gemeente, geen nabestaanden van de overledene´ daarvan aangifte.
Eerstgenoemde was de in 1815 te Hechtel (Be) geboren en in 1841 te 's-Hertogenbosch in het huwelijk getreden Jean Leonard Popelier, de tweede diens in 1844 aldaar geboren zoon Petrus Henricus Alphonsis.
Literatuur
Handelingen van het provinciaal genootschap, 's-Hertogenbosch 1932, pp. 55-56.
René Grémaux