Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg

De Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg is in 1949 opgericht door burgemeester mr. H.J.M. Loeff. Hij was bezorgd over de slechte toestand van de monumentale gebouwen in de stad. In 1949 was men erg druk met de wederopbouw en de burgemeester zag een duidelijke rol voor een particuliere stichting, met financiële ondersteuning van de gemeente. Particulieren, die hun monumentale pand wilden opknappen konden een beroep doen op subsidie van de stichting. Een stevige administratieve klus, waaraan een einde kwam toen de overheid via de Rijksdienst voor de Monumentenzorg een subsidiestelsel in het leven riep.
Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg
Artikelen
2011

"Tijd voor nieuw elan en nieuwe ideeën"

Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg bevordert de instandhouding van het historisch ruimtelijk karakter van de stad en van de monumenten die er gevestigd zijn. Het is mede dankzij deze stichting dat veel historische gebouwen in onze stad bewaard zijn gebleven. Herman van den Heuvel is al 20 jaar het boegbeeld van de stichting. Anno 2011 vindt hij het tijd om de voorzittershamer over te dragen en is hij op zoek naar een opvolger.
Astrid Berkhout | Bossche Omroep zondag 27 februari 2011
 
2015

Monumentenzorg houdt kruit droog

Verklaard tegenstander van nieuw theater op Bossche Parade wacht bestemmingsplan en vergunning af.
Paul Roovers | Brabants Dagblad zaterdag 4 juli 2015 | 5
 
2015

Peter de Bruijn

Monumentenbeleid krijgt mager zesje door bouw nieuw theater
Brabants Dagblad vrijdag 11 september 2015 | 3
 
2015

Historie : Ruim 65 jaar strijdbaar : Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg

In 1949 neemt toenmalig burgemeester Loeff het initiatief tot oprichting van Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg. Hij doet dat op instigatie van de adjunct-directeur Gemeentewerken, P.H. van Kessel, en 'in opdracht' van de Bossche gemeenteraad. Recent is het archief van deze nog altijd actieve stichting door het Stadsarchief opengesteld voor het publiek. Hoe is het vanaf 1949 gegaan met de monumentenzorg van onze stad?
Ton Graus | Bossche Kringen 4 (2015) 60-66
 
2016

Ed Hupkens

State of the Monument en Monumentenonderscheiding 2016
Bossche Kringen 6 (2016) 42-43
 
2017

‘Sint-Cathrien staat nu te verkommeren’

Het is hoog tijd dat de Bosschenaren de Sint-Cathrien weer in kunnen. Het rijksmonument staat te verkommeren, zei voorzitter Jan van Heijningen van de Stichting ‘s-Hertogenbossche Monumentenzorg gisteren.
Mieske van Eck | Brabants Dagblad donderdag 7 september 2017 | Regio 4
 
2019

Tranen in de ogen bij wat er niet in de stad gebeurt

De State of the Monument van dit jaar had een stevige boodschap aan het gemeentebestuur. Bij het theater, de Parade, Wilhelminaplein en Sint-Jansmuseum ontbreken lef en visie. „Als je geen knopen doorhakt ontbreekt de duidelijkheid”, aldus voorzitter Henk van Beers.
Jos van de Ven | Brabants Dagblad vrijdag 20 september 2019 | Regio 4-5
 
2019

Nik de Vries

Hoe gaan we om met onze monumenten?
Bossche Kringen 6 (2019) 62-64