afb. Jan Verhoeff
Gevelsteen van voetballer in de topgevelafmetingen: 95 x 88 cmmateriaal: natuursteen datering: 1947 vervaardigd door: Frans van der Burgt Op de steen staat een naturalistische voorstelling in een wat grove stijl van een voetballer in aktie. In 1947 liet dhr. P. van den Bosch zijn Sigarenmagazijn De Sport verbouwen en omdat hij tevens kaartjes verkocht voor voetbalwedstrijden liet hij voor de top van de gevel een reliëf maken met een voetballer. | 51 |
Op zondag 13 juni 1948 eindigde de voetbalwedstrijd EDO-BVV in een gelijkspel: 1-1. Met deze eindstand werd de Bossche voetbalclub BVV landskampioen, na eerst het districtskampioenschap te hebben behaald. Het elftal van BVV bestond tijdens deze te Haarlem gespeelde wedstrijd uit de spelers Saris, Huybregts, Van de Sluijs (tijdens de wedstrijd vervangen door Van Liempt), Remmers, Krijgh, Vos, Van de Langenberg, Van Overbeek, Van den Dungen, Donhuijzen en aanvoerder Van Beek. De voetbalwedstrijd werd rechtstreeks via een eigen radiozender naar de Bossche Markt uitgezonden, waar duizenden het verloop ervan volgden. Die avond ook werd BVV feestelijk ingehaald. Op het stadhuis werden zij ontvangen door burgemeester Loeff. Deze memoreerde in zijn speech dat dezelfde dag een andere bekende Bosschenaar, Gerrit Schulte, in Valkenburg landskampioen wielrennen op de weg was geworden. BVV-voorzitter Pöpplein raadde in zijn dankwoord de burgemeester aan, haast te maken met zijn nieuwe sportpark. Het sportpark De Vliert zou pas 8 september 1951 de poorten openen.
In de periode na de Tweede Wereldoorlog was in 's-Hertogenbosch het voetballen erg populair. Iedereen leefde mee met de belevenissen van BVV en die andere Bossche club: Wilhelmina.
Toen de heer P. van den Bosch (ook bekend als: Piet Bosch) van sigarenmagazijn De Sport in 1947 zijn pand Pensmarkt 7 liet verbouwen - er kwam een nieuwe verdieping op - plaatste hij in de top van de gevel hèt symbool van zijn zaak: een voetballer. De heer Van den Bosch was zelf een Wilhelminiaan, maar toch verkocht hij ook kaartjes van BVV. Iedere zondagavond was het bij zijn winkel aan de Pensmarkt bijzonder druk, omdat daar dan voor iedereen duidelijk zichtbaar, de standen van de verschillende te spelen voetbalwedstrijden werden bijgehouden. Ook werd er door hem vervoer geregeld bij uitwedstrijden. Eénmaal diende zelfs het vervoer voor bijna 2.000 voetbalsupporters georganiseerd te worden. In totaal waren er veertig bussen voor dit transport noodzakelijk. Het was een rij die vanaf de Pensmarkt, via de Hoge Steenweg en de Visstraat tot aan het oude PNEM-gebouw aan de Koningsweg reikte. De heer Bosch had zijn sigarenmagazijn De Sport gedurende 32 jaar: oudjaar 1937 werd de winkel geopend, in 1969 werden de deuren gesloten.
Om het topvoetbal voor Den Bosch te behouden, komen BVV en Wilhelmina in 1964 overeen een fusie aan te gaan. Het bleek dat een 'nieuwe' club als nieuw lid teruggeplaatst zou worden in een lagere competitie. Daarom ging de fusie toen niet door. Pas in 1967 zou F.C. Den Bosch worden opgericht.
|
1984 |
Henny MolhuysenOe gotte kèk daor : Voetballer op de PensmarktBrabants Dagblad donderdag 11 oktober 1984 (foto) |