afb.

Kasteel DaliŽnwaard

architect: Franz C. Demblin
locatie: Haverleij, DaliŽnwaard

Aan de zuidkant van Haverleij - tussen de landgoedbossen en het golfterrein - richt kasteel DaliŽnwaerd zich op uit het landschap. Het kasteel torent echter niet hoog boven het landschap uit, maar wordt met 68 woningen en een maximale hoogte van circa twaalf meter gekenmerkt door een aangename kleinschaligheid.
Het kasteel vertoont een klassieke carrťvorm met een volmaakte symmetrie. De vier hoeken worden gemarkeerd door ronde torens met twee riante woningen per toren. De meeste woningen - 52 in getal - bevinden zich in de vier gevels van het kasteel, gerangschikt in een gelijkmatig patroon en voorzien van ritmisch terugkerende vensterpartijen. Alleen de acht aan de binnentuin gelegen woningen doorbreken de symmetrie van het kasteel.
Hoewel gebaseerd op een klassieke vorm, onderscheidt kasteel DaliŽnwaerd zich door een eigentijdse invulling. De architect heeft ervoor gekozen om de woningen ten opzichte van elkaar te laten verspringen, waardoor een dynamisch, open gevelbeeld is ontstaan.
Haverleij B.V., een samenwerkingsverband van gemeente 's-Hertogenbosch, Heijmans Vastgoed en Bouwfonds
Artikelen
2012

ĎDaliŽnwaerd toch het minste kasteelí

De eerste bewoners betrokken in 2002 de Haverleij. Terugkijkend wonen er meer kinderen dan verwacht. De gemeente is tevreden. Alleen DaliŽnwaerd valt tegen.
Jorg Leijten | Brabants Dagblad zaterdag 30 juni 2012 | 34
 
Afbeeldingen

Onbekend