afb.

Running Squares

kunstenaar: Jan Goossen
datering: 1989
locatie: (oorspronkelijk) Rosmalen, Rodenborchweg / Empelseweg; (nu) Kanaalpark

Cortenstaal 700 x 400 x 400 cm.
Goossen is aan de Rietveld-academie opgeleid tot beeldhouwer en in San Francisco tot architect. Dit verklaart mogelijk de tegenstrijdigheid in zijn constructies - zoals het Wandelend vierkant - en zijn voorkeur voor geometrische vormen. Met een minimum aan materiaal ziet hij kans een maximum aan expansie te bereiken.
Zowel doorzichtigheid als massa te verbeelden, zowel een gebouw als een sculptuur. Kortom het Wandelend vierkant is een 'onmogelijk'-lenig metaalvlechtsel.
Rosmalen in beeld (1995) 38-39
Gemeente 's-Hertogenbosch
In de nacht van 17 op 18 maart wordt het kunstwerk Running Squares verplaatst naar de definitieve locatie. Deze locatie bevindt zich aan de Heinisdijk in Rosmalen in het nieuwe Kanaalpark.
In 1988 werd 'Running Squares' bij het kruispunt aan de Empelseweg in Rosmalen geplaatst. Het kunstwerk van Jan Goossen is 7 meter hoog en bestaat uit een aantal elementen die in elkaar vallen. Door de komst van het nieuwe Maximakanaal bleek het nodig het kunstwerk te verplaatsen. Op 24 februari 2012 is het enkele meters verplaatst zodat de werkzaamheden aan het kanaal door konden gaan. Voortaan staat het op de definitieve locatie en komt het kunstwerk ruimtelijk gezien goed tot zijn recht.
L.G.M. (Leon) van Dijk
Afbeeldingen

Onbekend

17 maart 2015

17 maart 2015

18 maart 2015
Artikelen
2015

Nieuwe plek voor beeld Jan Goossen

'Running Squares' heeft weer een vaste plek. Het beeld van Jan Goossen is gisternacht aan het Ma?ximakanaal gezet.
Gerrit van den Hoven | Brabants Dagblad donderdag 19 maart 2015 | 28