afb. A.F.A.M. Wetzer, 11 oktober 2010

Stapsteen Prins Amadeiro

datering: 5 maart 2000
locatie: Station, perron 1a

Op Oeteldonk Centraol - het NS station van ís-Hertogenbosch - ligt op perron 1 de Oeteldonkse Stapsteen. ZKH prins Amadeiro arriveert op carnavalszondag om elf minuten over elf in het Oeteldonkse dorp per trein en zet dan hier zijn eerste schrede op Oeteldonkse bodem.
De stapsteen kreeg daar zijn plaats in 2000 ter herinnering aan het feit dat honderd jaar geleden (1900) de eerste Hoogheid, Z.K.H. Amadeiro III, Jan Bax, per trein aankwam. De stapsteen werd in 2000 voor het eerst door Amadeiro XXIV betreden.
Bax liet het bestuur van de de Oeteldonksce Club dat jaar weten dat hij al op zondag, in die jaren nog zeker geen carnavalsdag, per trein zou arriveren om al vast van de sfeer van carnaval, maandag 26 februari en dinsdag 27 februari 1900, te proeven. Het zou de inleiding vormen voor de huidige traditionele aankomst en de daarop volgende intocht. Behalve deze traditie stond hij ook aan de basis van de gewoonte dat de Hoogheid van elders, dus niet uit Oeteldonk, moet komen. Zelf was hij een geboren en getogen Bosschenaar en Oeteldonker die door zijn werk het heil elders had gezocht.
De Stapsteen is een cadeau van de SSOVH (Spoorwegen sport- en ontspanningsvereniging ís-Hertogenbosch). Het ontwerp en de uitvoering waren in handen van leden van Crejajum die, naast de steen, ook tekenden voor de verdere carnavaleske aankleding van Oeteldonk Centraol. Al eerder, in 1997, had de SSOVH de Hoftrein van een koninklijk voorkomen voorzien, aan de hand van een ontwerp van Antwan Hoedemakers en Jo van Ham.
Opschift:
Gedraoge over ijzere wegen
Gespoed in 'n gezwinde pas
Welkom hier Preins Amadeiro
In ons waotervrij moeras
Oetelpedia
Afbeeldingen

12 oktober 2010
     
Artikelen
2014

Redactie

Tegel Amadeiro
Brabants Dagblad dinsdag 18 februari 2014 | 25