afb. H. Verschuren, 25 september 2012

Plaquette

kunstenaar: Onbekend
datering: 2005
locatie: Spinhuiswal

Een klein en daardoor minder bekend Vestingproject is de bypass op de overgang van de Zuidwal op de Spinhuiswal. Net als bij de Groote Hekel was hier geen ruimte voor de voetganger om langs de vesting te lopen. De hoek tussen Bastion Oranje en de Spinhuiswal is hier ‘afgeschuind’ met een balk en de tussenruimte gevuld met een roostervloer. Voor de wandelaar levert dit een ‘spannende sensatie’ op, als je onder je voeten 5,5 meter naar beneden in de gracht kunt kijken. Uniek en zeer innovatief is de toegepaste techniek.
De balk heeft een overspanning van 12 meter en is gemaakt in een voorgespannen, gelijmde bakstenen constructie en bevat met uitzondering van de balkkoppen, géén beton. 12 stalen voorspan strengen houden de gelijmde bakstenen bijeen.
Deze techniek van voorgespannen gelijmde baksteen was in deze vorm nog niet eerder in Europa toegepast en voor de fabrikant Wienerberger Bricks reden om het hele project te financieren.
Om de hijsogen af te dekken bedachten de ontwerpers een subtiele manier om de leden van de Kerngroep Vestingwerken (opdrachtgever) en van het Planteam (integraal samengesteld ontwerpteam) aan dit project te verbinden door ieder in silhouet weer te geven.
Plaquette op het rechter hijsoog met daarop (v.l.n.r.) in profiel Henk Aarts, Harry Boekwijt, Huibert Crijns, Cees Duijx, Marlène van Gessel, William Jans en Hans Meester.
Huibert Crijns | Plus Ultra 16 (2016) 27-30
Artikelen
2016

Huibert Crijns

Vestingwerken ’s-Hertogenbosch, van Weren naar Welkom heten
Plus Ultra 16 (2016) 27-30