afb. Marc Bolsius

Fontein Jheronimus Bosch Art Centre

kunstenaar: Ruudt Peters
datering: 2007
locatie : Jeroen Boschplein 2

Beeldend kunstenaar Ruudt Peters heeft zich bij zijn ontwerp laten inspireren door de werken van zijn illustere voorganger Jheronimus Bosch. Zo is de fontein geļnspireerd op de roze fontein uit het linker luik van het schilderij "de tuin der lusten". De alchemistische verwijzingen in het werk van Bosch hebben zowel inhoudelijk als visueel bijdragen aan de beeldvorming. De fontein verbeeldt de hemel, en het hek rond het plein de hel. De elementen water, vuur , lucht en aarde zijn in het ontwerp vertaald. Fontein-water, rode robijnen-aarde, rook-lucht, hek-vuur. De fontein is ogebouwd uit een stalen basis vorm waarom heen keramische retorten aangebracht zijn.
Uit de retorten in de fontein sijpelt water en eens per uur verdwijnt de fontein in een kook kolom (gevisualiseerde lucht).
Alle keramische onderdelen zijn gemaakt door Cor Unum.
Gemeente 's-Hertogenbosch
Artikelen
2007

Fontein gaat water en rook brengen

De keramieke fontein voor het nieuwe Jheronimus Bosch Art Centre is gisteren op zijn plek gezet. Het zeven meter hoge kunstwerk verbeeldt de fontein op het linkerpaneel van de 'Tuin der Lusten' van Jeroen Bosch. Als de 125.000 euro kostende fontein is aangesloten zal het water op gezette tijden stoppen om plaats te maken voor rook. Het geheel moet de vier elementen symboliseren.
Redactie | Brabants Dagblad vrijdag 16 maart 2007
 
Raadsbesluiten
2006

Keramische fontein Jheronimus Bosch Art Center

Het college besluit € 50.000,- voor de keramische fontein op het voorplein van de Jacobskerk uit te betalen. Er is bekeken of het ontwerp voldoet aan alle voorwaarden, zoals uitvoering in keramiek, samenwerking met Cor Unum bv, artistieke kwaliteit, vandalismebestendigheid en de mogelijkheden tot goed en betaalbaar dagelijks onderhoud.
B&W Besluitenlijst 29 augustus 2006
 
2008

Aanvaarden keramische fontein en hek Jeroen Bosch plein

Het college aanvaardt de schenking van zowel het kunstwerk (fontein van ontwerper Ruudt Peters) als ook het hek rondom het Jeroen Bosch plein. Deze is geplaatst voor het Jheronimus Bosch Art Center aan de Hinthamerstraat.
B&W Besluitenlijst 19 augustus 2008