afb. Henny Holland (hennyholland.fotopic.net), 2 februari 2006

De bekoring van Eva

kunstenaar: Jean-Antoine van der Ven
datering: z.j.
locatie: Het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41

Op 7 januari 1937 liet Van der Ven de Academie weten dat hij een 'beeld in aarde' onderhanden had genomen, voorstellende 'Eva in bekoring'. (Brief in Arch. KASK, Antwerpen) De auteur Jan Wap beschreef de Eva, die 'toen nog maar in kleivorm' stond, als een 'uitmuntend kunstgedrocht'. Toen Van der Ven het kleimodel in gips had afgegoten, kreeg hij opdracht van Gravin Orloff er een marmeren repliek van te maken. Na de voltooiing in 1841 liet hij van dit marmeren beeld ook een gipsafbeelding maken dat hij exposeerde in Antwerpen (1841) en 's-Gravenhage (1842).
Koning Willem II was er zeer van onder de indruk en wenste een marmeren repliek. Ven der Ven voerde die uit in Rome naar het eerste gipsmodel. Het tweede afgietsel heeft hij mogelijk verkocht aan mr. F.J.E. van Zinnicq Bergmann, wiens erfgenamen het beeld in 1879 schonken aan het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant waaruit het Noordbrabants Museum is voortgekomen. In 1985 werd een afgietsel in brons gemaakt.
De eerste versie in marmer bevindt zich mogelijk in St. Petersburg. Na de dood van Koning Willem II in 1848 werd diens Eva voor 2325 gulden verkocht. Het beeld is thans in Bootle, Engeland.
Heimwee naar de Klassieken, 1994
Dossier

1851 t/m 1976

Eva met de slang. Beschadiging in het gipsbeeld door J. de Bresser hersteld. Stond in het Jeroen Bosch Huis en verhuisde op 19 december 1978 naar het Noordbrabants Museum. Suggestie om het in brons te laten gieten (1978)
Stadsarchief (dossier 6318)