Redoute de Herven
Op het terrein heeft geen archeologisch onderzoek plaats gevonden. De resten van de redoute zijn met het blote oog nog duidelijk zichtbaar en de contouren zijn op o.a. de AHN duidelijk te zien. Het terrein is zowel op de bodemkaart als op de geomorfologische kaart niet gekarteerd.
De redoute is aangelegd ten noorden van de dijk Herven-Heinis. Deze dijk dateert waarschijnlijk al uit de late middeleeuwen en begrensde het overstromingsgebied van de Maas (Beerse Overlaat) in het noorden. De dijk is diverse malen doorgebroken waardoor wielen zijn ontstaan. Hierdoor is het verloop van de dijk in de loop van de tijd een aantal keer gewijzigd. Van de redoute of batterij zijn diverse tekeningen bewaard gebleven zodat wij vrij veel informatie hebben over het uiterlijk ervan. De contouren van de wallichamen zijn nog vrij goed bewaard gebleven.
De redoute had aan de oostzijde twee rechte flanken met wallen waarop geschut geplaats kon worden. De westzijde was afgerond en had een lagere wal. Middenin was een terreplein waar mogelijk een kazemat lag. Het geheel was omringd door een gracht. De redoute was via een brug bereikbaar vanaf de Herven.
| |