Algemeen

In het jaar 2000 is de Boschboom gestart met het onderzoek naar de wijk 'de Muntel'.
De wijk bestond toen bijna 80 jaar en het was interessant om de geschiedenis daarvan vast te leggen aan de hand van zoveel mogelijk zakelijke gegevens. Dit is gerealiseerd vooral dankzij de inzet van vrijwilligers: de mensen die er nu wonen en die er gewoond hebben. Bovendien leven er nog mensen die de wijk hebben zien groeien. Het gaat om de geschiedenis van de wijk begrensd door de Van der Weeghensingel, Citadellaan, Willem van Nassaulaan, Geldersedam en Pelssingel. Kernpunt van het project zou het onderzoek moeten zijn naar de bewoners van de wijk. Wie woonden er in deze wijk, waar kwamen ze vandaan en wanneer zijn ze vertrokken. Daarbij waren specifieke gegevens als geloof en beroep ook van belang. Een soort biografie van de huizen dus.
Hiervoor werd door een 30-tal vrijwilligers gegevens opgezocht en vastgelegd van resp. de hoofdbewoner, diens echtgenote en kinderen. Een zeer omvangrijke klus dus, waarbij veel dank verschuldigd is, voor alle inzet en werk van de vrijwilligers.
Vervolgens zijn deze gegevens in een zelf ontworpen database gebracht en die is nu dus voor iedereen toegankelijk gemaakt. Daarbij gevoegd zijn een analyse van de verhuisbewegingen en een grafiek van de beroepen en de religie. Er is ook een overzicht te zien van de toen aanwezige winkels in de Muntel. Bovendien zijn er overzichten gemaakt van de overledenen t.g.v. de oorlog 1940-1945.
Voor zover ons bekend een uniek onderzoek, ook landelijk gezien.
Er zijn twee boeken over de wijk uitgebracht nl. in 2002 en laatstelijk in 2004. Daarbij zijn ook een aantal straten van het onderzoek als resultaat weergegeven.
Graag aanvullingen of wijzigingen aan mij door te geven op mijn mailadres: ton@vha.nl

Toelichting op de gegevens zelf

  1. Alle gegevens zijn hoofdzakelijk gevonden in het stadsarchief van 's-Hertogenbosch. Alleen de gegevens tussen 1920 en 1938 zijn openbaar en ter inzage. Met veel speurwerk is echter via de gegevens op de woningkaarten, welke wel openbaar zijn, en de stedelijke en regionale digitale archieven en tevens met behulp van genealogische gegevens van particulieren (via het internet) een goot aantal gezinnen toegevoegd.
  2. Om de periode van onderzoek meer afgerond te maken zijn, daarom, de gegevens voor een groot deel aangevuld tot ongeveer 1 januari 1960.
  3. Het was bijna ondoenlijk om uit te zoeken welke kinderen er op elk adres geboren of woonachtig waren. Daarom is gekozen voor het opnemen van zoveel mogelijk alle kinderen. In de database zijn ze allen met de eerste voornaam en verder de initialen opgenomen. In dit overzicht zijn alleen de aantallen kinderen opgenomen.
  4. In de straatgegevens afzonderlijk is het kinderaantal van de hoofdbewoners die in de straat zelf verhuisden maar éénmaal opgenomen.
  5. Het was ook ondoenlijk om alle namen van de inwonenden op te zoeken en te genereren. Daarom is gekozen voor het vermelden van het aantal. In een paar gevallen is dit zeer hoog.
  6. Het aantal inwonenden is gemakshalve bij de eerste bewoner van het straatnummer geplaatst. Maar betreft het aantal dat in totaal op dat straat en huisnummer gewoond hebben en strekt zich in de meeste gevallen uit over een langere periode, zelfs tot na 1946. Het is bovendien dus niet zo dat al die mensen daar tegelijk woonden.
A.F.A.M. (Ton) Wetzer