afb. A.F.A.M. Wetzer, 4 augustus 2007

Winkel/woonhuis

Brede Haven 5

 
Achter de voorgevel

Aan de Haven

door Henny Molhuysen

Brabants Dagblad donderdag 12 oktober 1995
 
Rijksmonument

Brede Haven 5

Inleiding

Woonhuis met voormalige bedrijfsruimte op de begane grond, in 1889 gebouwd in Neo-Renaissance vormen. Rond 1995 gerenoveerd.

Omschrijving

Het drie raamassen brede bouwwerk telt drie lagen een een zolderetage. Het is opgetrokken uit machinale baksteen met ornamenten in geschilderde natuursteen en wordt afgedekt door een zadeldak. De ingang bevindt zich in de linkertravee. De ramen hebben deels gewijzigde vier- en zesruits schuif- en draairamen met glas-in-lood bovenlichten onder segmentbogen met aanzet- en sluitstenen en in de vullingen siermotieven. Deze bestaan op de eerste etage uit maskerkoppen en op de overige etages uit schelpmotieven. Onder de ramen cordonlijsten en overigens speklagen. Op de eerste etage tevens in de linkertravee een driezijdige erker van hout met gebogen dak met zinken schubleien. De tuitgevel heeft een middendeel dat met pilasters uitkraagt op voluten met leeuwenkloppen en bekroond wordt door een opbouw met gebogen fronton en vulten. De top heeft verder deklijsten, speklagen en rolwerkcartouches met Anno 1889. Inwendig op de verdieping suitekamer met stucplafonds. Hier in de voorkamer een marmeren schoorsteenmantel.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw en vernieuwing van stedelijke woonhuizen in de middeleeuwse binnenstad. Het object is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het stadswoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de detaillering en de rijke opzet van de gevel. Het object heeft ensemblewaarde omdat het deel uitmaakt van een gave straatwand aan de Bossche stadshaven. Het huis is tot slot van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.
Rijksdienst voor de Monumentenzorg 2004
 
Artikelen
1995

A. van Drunen

Vier huizen aan de Vismarkt
's-Hertogenbosch 3 (1995) 94-98
1995

Henny Molhuysen

Achter de voorgevel : Aan de Haven
Brabants Dagblad donderdag 12 oktober 1995 (foto)