afb. 1999

Romangalerij

Stadhuis

Links van de vierschaar is de toegang naar een iets hoger gelegen, langwerpige ruimte met een mooi, eikenhouten troggewelf. De zogenaamde Romangalerij. De naam galerij doet de ruimte misschien iets te veel eer aan, maar het heeft wel die functie. De ruimte verbindt namelijk de voorkant (het hoofdgebouw uit 1670) met de achterbouw uit 1563 aan de achterzijde. De galerij is genoemd naar Jacob Roman, de hofarchitect van de stadhouder-koning Willem III, die de ruimte in 1693 bouwde en hiermee zijn goede smaak en gevoel voor verhoudingen heeft bewezen. Met name de voorgevel is interessant. Die ligt iets terug ten opzichte van de achterbouw en benadrukt daardoor de verbindende functie. Bij de indeling heeft Roman zich duidelijk laten inspireren door de monumentale voorgevel van het hoofdgebouw.
Gemeentefolder Het Stadhuis, december 1999