afb. Fotopersbureau Het Zuiden, 11 juni 1951
De boten van 'Viking', 'Neptunus' en 'De Waterpoort' zijn na een winterrust en onderhoudsbeurt weer te water gelaten. De laatste schepen verlaten zaterdag de wal. 'Viking', opgericht 25 januari 1929, is de oudste Bossche zeilvereniging. Twee jaar na de oprichting kreeg de club de beschikking over een eigen haven: sedert 1952 aan de Ertveldplas in Orthen. De oprichters van Viking waren echter niet de eerste zeilers van de stad. Jan Vroemen, geboren 21 augustus 1886 in Deuteren (dat toen nog tot de zelfstandige gemeente Cromvoirt behoorde), was het 'voor'. Vroemen is geboren op de terp die nu nog bekend staat als Klein Deuteren. Iedere winter liep in die tijd het platteland rond Den Bosch onder water. De verbinding met Deuteren, Vlijmen en Den Dungen werden met boten onderhouden. Dat vele water heeft Vroemen er toe gebracht een kano te bouwen. Later stapte hij over op zeilboten. Daarmee voer hij 's winters over de ondergelopen polders.
De natuurmens Jan Vroemen interesseerde zich ook sterk voor de jacht. Zelfs als hij bezig was met het bouwen van een van zijn boten, antwoordde hij met ja, als kennissen hem uitnodigden voor een jachtpartij.
Van beide liefhebberijen maakte hij zijn beroep. Hij was botenmaker en hij had een wapenhandel. In de winter verkocht Vroemen zelf de wapens en munitie. In de zomermaanden bouwde hij boten en stond zijn echtgenote achter de toonbank.
Jan Vroemen was bevriend met Jan van Swaay en Piet Sopers. Die voelden ook wel wat voor de zeilsport en richtten - bijna zestig jaar geleden - 'Viking' op. Jan Vroemen ontwierp en bouwde vele boten voor leden van deze vereniging. Omgekeerd hielpen veel leden van de club in hun vrije tijd in de werkplaats van de botenbouwer.
Het laatste schip van Jan Vroemen was de Edith. Hij had het niet zelf gebouwd, dat was in de jaren twintig in Noorwegen gebeurd. In de oorlog was het schip van een NSB'er geweest en dus in beslag genomen. Jan toonde belangstelling voor het open, tien meter lange schip dat geschikt was voor het zeilen van wedstrijden. Hij kocht het. Vroemen verwijderde terstond het lood dat onderaan het schip zat en verving het door gietijzer. Met de opbrengst van deze 2500 kilo lood 'verdiende' hij de aankoop van het schip weer terug. Hij hield zelfs geld over om de boot te voorzien van een kajuit.
Jan Vroemen overleed op 14 november 1960. Zijn geboortehuis in Deuteren - dat sedert 1933 Bosch' grondgebied is - werd enkele jaren geleden bedreigd met sloop, maar het staat nog steeds op de terp. En de Edith vaart ook nog steeds.
|
1988 |
Henny MolhuysenVerhalen en legenden : Jan VroemenBrabants Dagblad donderdag 21 april 1988 |