afb. Onbekend, 27 september 2011

Wijnkan

datering: 1795-1796
materiaal: zilver
techniek: gedreven
afmetingen: 38 cm hoog

Een vaasvormige kan met een slanke hals overgaand in de schenktuit en een omhoog gebogen oor. De kan rust op een gladde ronde voet, afgezet met een parelrand. Het lichaam is versierd met gedreven acathusbladeren en palmetten.
Collectie Het Noordbrabants Museum (Inv.nr. 16493)
 
Aanwinst

Bernardus Rijke Wijnkan

Eind 2011 heeft het Noordbrabants Museum een zilveren wijnkan gekocht, die vervaardigd is door de Bossche edelsmid Bernardus Rijke (1756-1824). Het vormt een prachtige aanvulling op de zilvercollectie van het museum, waarin een vergelijkbaar object tot dusverre ontbrak. Het Noordbrabants Museum ijvert zich om de collectie zilveren objecten van Brabantse makelij uit te breiden. De collectie omvat inmiddels vele tientallen werken.

Datering

De kan is voorzien van de volgende merken: een bosboom (het stadsteken van 's-Hertogenbosch), de letters BR (die staan voor Bernardus Rijke), en de jaarletter W. Deze jaarletter werd ingevoerd in 1795 en bleef in de jaren daarna gehandhaafd, toen Nederland onder het gezag stond van de Fransen. Pas in 1807 werd een nieuw keurstelsel voor zilver ingevoerd. Dit betekent dat de wijnkan vervaardigd is in de periode 1795-1807.

Stijl

De wijnkan is uitgevoerd in de classicistische empirestijl. Kenmerkend voor deze uit Frankrijk ge´mporteerde stroming zijn de strakke, rechtlijnige vormen met ornamenten die ontleend zijn aan de antieke oudheid, zoals de palmetten. De empirestijl was in Nederland modieus in de jaren tussen 1790 en 1810.
Paul Huys Janssen | Noordbrabants Museum
 
Artikelen
2012

Noordbrabants Museum

Wijnkan door Bernandus Rijke
Bossche Bladen 1 (2012) 37