afb. Leon van Dijk, 8 december 2014

Their name liveth for evermore

materiaal: staal, natuursteen, straatwerk en 13 houten palen
onthuld: 22 juni 2013
locatie: Vinkel, naast Kaathoven 13

Op 21 juni 1943 werd de Halifax MK. II bommenwerper van het 158 Squadron (RAF Bomber Command) HR735, gevlogen door P/O C.H. Robbinson DFC (RNZAF), uitgezonden voor een bombardementsmissie op een doel te Krefeld. In de vroege morgen van 22 juni werd het toestel boven Heeswijk-Dinther onderschept door een Duitse nachtjager, waarna het toestel neerstortte op een perceel landbouwgrond aan de Kaathovenseweg te Kaathoven. Hierbij kwamen acht bemanningsleden om het leven.

Pilot P/O C.H. Robbinson DFC 25 RNZAF  
2nd PilotSgtE.H. Fisher 21RAF 
Flight EngineerSgtS.G.B. Hayes 24RAF 
Wireless OperatorSgtH.F. Barham 22RAFMissing
NavigatorSgtG.A. Hill 21RAFMissing
Bomb AimerSgtW.T. Dunning 33RAFmissing
Mid-upper GunnerSgtD.D. Cuthbert 28RAF 
Rear GunnerSgtG.B. Mycock 20RAF 

Op 22 juni 1943 werd de Halifax Mk. bommenwerper van het 427 Squadron (RCAF Bomber Command) DK 141, gevlogen door F/Sgt J.D. Hamilton (RCAF Bomber Command) uitgezonden voor een bombardementsmissie op een doel te Mulheim. 's Ochtends vroeg op 23 juni werd het toestel door een duitse nachtjager neergeschoten en kwam nagenoeg op dezelfde plaats neer waar het toestel van het 158 Squadron de vorige nacht neerstorte. Hierbij kwamen zes bemanningsleden om het leven en een bemanningslid wist met behulp van zijn parachute veilig de grond te bereiken maar werd in Den Dungen gearresteerd en krijgsgevangen gemaakt.

Pilot F/Sgt J.D. Hamilton 22 RCAF  
Flight EngineerSgtJ.A. Spencer--RCAFPrisoner off war
Wireless OperatorSgtN.G. Whiting21RAF 
NavigatorWO IIJ.J. Reansburry22RCAF 
Bomb AimerSgtG.D. Sharp25RAF 
Mid-upper GunnerF/SgtG.L. Tyrone--RAF 
Rear GunnerF/SgtP.J.A. Dennis--RCAF 

Tekst in het middenstuk van de plaat:
This sculpture is based on the larger-than-life size memorial dedicated to RAF 158 Squardron wich dtands at Lissett, East Yorkshire, England - the aerodrome from where the above bomber took off. The names of 158 Squardron crew are inscribed on tha
Gemeente 's-Hertogenbosch 2014