Bamis, St. Bamis, is de feestdag van St. Bavo, die gevierd werd op 1 oktober. Op die dag ook kreeg Oorspronkelijk kende de stad zeven schepenen, vanaf 1525 echter waren dat er negen. De taak van de schepenen was velerlei. Ze lag op het terrein van de rechtspraak, wetgeving en tal van burgelijke zaken. Vanzelfsprekend de stadsfinanciën, maar ook de defensie en het postwezen.
Ieder jaar op Bamis, 1 oktober, traden ze af, en kwamen hun opvolgers in actie. Dit 'wisselen van de wacht' ging meestal gepaard met een feestelijke maaltijd in een van de zalen van het stadhuis. Uit de ingediende rekeningen (die verantwoord werden in de stadsrekeningen) weten we wat daarbij zoal gegeten werd. Soms bijhoorlijk veel! In 1640 bijvoorbeeld zaten in totaal 51 personen met 26 'knechten' aan de feestelijke dis.
Ze hebben toen gegeten: '10 capoenen, 26 hoenderen, 5 callecoenen, 16 houtsneppen, 4 haese, 4 cnienen, 8 coepel paetriesen, 50 liesters, 2 spenverckens, 63 pont runtfles om te braede, 50 pont runtfles om te sien (= koken), 5 quaertiere schaepevles, noch 2 quaertiere om te sien, 18 pond schaepevles om te hacke, mercpiepe, een ham om te sien, noch een verse ham om in 't fernesoen (= venkel) te leggen, een stuck runtfles in 't fernesoen, 6 pont sousiese, aen laederspeck (= lardeerspek), 4 geroockte tonge, aerteschocke, bloemcoel, groente, sietroenen, peren en aepelen, noete (= noten), queien (= kweeperen), eyeren, moestert aesien (= mosterdazijn) oli, wittebroet, terwebroet en roggebroet, specerie, cruit ende suiker, brem (= bramen), caepers (= kappertjes), coemkommerskens, soutenel (= soetenellen), cerse ende 40 pont boeter'.
In de keuken werden aan het eten bovendien nog 8 potten franse wijn toegevoegd. En bij dit alles werd natuurlijk ook gedronken: 122 potten Rijnse wijn en 27 potten Franse wijn.
Proost! En smakelijk eten!
|